Tudi NBA žreb je lahko zanimiv

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Kot smo danes že pisali, bo ponoči v New Yorku potekal žreb kroglic za letošnji nabor. Žreb je način, s katerim si želi liga moštvu, ki je sezono zaključilo na zadnjem mestu, zagotoviti prvo mesto na prihajajočem naboru. Sistem še zdaleč ni idealen, saj moštvom ne zagotavlja prvega izbora, prav tako pa vlečenje ping pong žogic iz bobna ni najbolj atraktivno za spremljati.

Pa vseeno je napetost med žrebom velika, še posebej pa so zanimive reakcije predstavnikov klubov, ki sam žreb dodobra popestrijo. Tokrat vam predstavljamo nekaj najbolj zanimivih trenutkov skozi zgodovino žreba.


2016 – Tweet Dikembe Mutoba

Polovico zabave povezane z žrebom predstavljajo različne teorije zarote, ki sumijo na v naprej določene izide žreba. No, nekaj olja na ogenj je lani prilil tudi legendarni nekdanji košarkar Philadelphije 76ers Dikembe Mutobmo. Ta je namreč kar štiri ure pred znanimi rezultati prek Twitterja čestital (in nato čestitko izbrisal) Philadelphiji za osvojitev prvega izbora.
V intervjuju je kasneje dejal »Rad bi, da ljudje vedo, da tu ne gre za nobeno zaroto. Šlo je za napako.«
Seveda…


2011 – NBA favorizira čustvene zgodbe
Leto 2011 je postreglo z čustveno zgodbo, ko je Cavelierse na žrebu zastopal kar sin Dana Gilberta, lastnika Caveliersov. Nick, ki je bil takrat star 14 let, je bil namreč rojen z okvaro živčevja, ki je vplivalo na njegovo rast. Njegova zgodba je hitro prevzela številne gledalce pred televizijskimi zasloni.
In ko so si Caveliersi zagotovili prvi izbor, je GM Minnesote David Kahn izjavil, da je bilo vse skupaj prirejeno z namenom ustvarjanja zgodbe za občinstvo in dodal: »Liga ima navado, da producira takšne in drugačne izjemne zgodbe. Lani je bila aktualna vdova Abea Pillina, letos je to 14-letni fant. Proti takšnim zadevam nimam možnosti. To sem že pred samim žrebom povedal Kevinu O`Connorju (GM Utah Jazzov) in nisem se motil.«


2003 – Lastnik Caveliersov je pravi šaljivec
Leta 2003 so vsi dobro vedeli, da bo LeBron James  zagotovo prvi izbor nabora 2003. Edino kar ni bilo zagotovo, je bilo to, ali bo njegovo domače mesto tisto, ki bo imelo pravico prvega izbora.
No zgodilo se je ravno to in prvi stavek lastnika Caveliersov Gordona Gunda ob izjavi je bil: »Ne vemo še, koga bomo izbrali.« Seveda se je Gund komajda zadrževal, že v naslednji sekundi pa je planil v smeh.

1993 – Druga zaporedna zmaga Orlanda
Potem ko je Orlando Magic žreb dobil že leta 1992 in takrat kot prvi izbor izbral Shaquille O`Neala, se jim je sreča nasmehnila tudi leto kasneje, pa čeprav so bile njihove možnosti  za zmago na žrebu zaradi boljši predstav (41-41) v novi sezoni le 1.52 odstotne.
Orlando je tako na naboru izbral Chrisa Webbra, a so ga nemudoma zamenjali za Hardawaya in nekaj naslednjih prvi izborov. Tako se je rodila era Shaq-Penny.


1996 – Pat Croce delil petke
Ta dogodek je bil izjemne predvsem zaradi čustev Pata Crocea, predsednika Philadelphije. Ko so naznanili zmagovalca, se je z komaj opaznim nasmeškom povzpel na oder, nato pa je naredil celoten krog in vsem (ki so ravnokar praktično izgubili žreb) udaril petko.
Da boste lažje razumeli njegovo veselje omenimo, da je Philadelphija zmago izkoristila za izbor Alena Iversona!


1988 – Elgin Baylor prepričan o zmagi

Leta 1988 je bil sistem žreba star štiri leta in v teh letih se še ni zgodilo, da bi zadnje uvrščena ekipa v ligi nato slavila na žrebu. No, GM Los Angeles Clippersov, Elgin Baylor, je bil bil prepričan v uspeh svojega moštva in to tako zelo, da je na žreb prinesel kar dres Clippersov z imenom Dannya Manninga, ki je veljal za prvega favorita prvega izbora.
Seveda je Baylor takoj po najavi rezultata dres tudi pokazal, v izjavi pa je povedal: »To je najsrečnejši trenutek odkar sem v košarki. To je izjemen trenutek za Clipperse. Moje molitve so bile uslišane. Vsem sem naročil, da morajo moliti dan in noč. To je izjemno!«