Trifunović brez revolucije: “v igri” tudi Macura in Mesiček

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Novi selektor slovenske moške članske reprezentance Radovan Trifunović je po povratku iz ZDA predstavil imena 22 kandidatov za nastop v prvem ciklu kvalifikacij. Slovenci bodo premierno tekmo v kvalifikacijah za SP odigrali 24. novembra v Ljubljani proti Belorusom, 26. novembra pa gostujejo v Španiji.ž

V mesecu novembru se začenja novo poglavje reprezentančne košarke. Slovenska reprezentanca se bo po vodstvom novega selektorja Rada Trifunovića potegovala za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo leta 2019 potekalo na Kitajskem. Slovenija se bo v skupini A srečala s Španijo, Črno goro in Belorusijo. Slovenska skupina se v drugem delu kvalifikacij sreča s tremi najboljšimi ekipami iz skupine B, ki jo sestavljajo reprezentance Turčije, Latvije, Ukrajine in Švedske. Na svetovno prvenstvo se uvrstijo prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa skupine drugega dela kvalifikacijskega obdobja oziroma dvanajst reprezentanc iz evropskega dela kvalifikacij.

Varovanci Rada Trifunovića bodo svoje prvo kvalifikacijsko srečanje odigrali v petek, 24. novembra, ob 19.00, proti reprezentanci Belorusije. Tekma z reprezentanco, ki si je mesto v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo priborila skozi predkvalfikacije, bo na sporedu v ljubljanskih Stožicah. Slovenci bodo drugo srečanje prvega kvalifikacijskega cikla odigrali v španskem Burgosu. Dvoboj nosilcev zlatih in bronastih medalj iz minulega evropskega prvenstva bo na sporedu v nedeljo, 26. novembra, ob 21. uri.

Selektor Trifunović se je odločil, da na širši seznam kandidatov za nastop v prvem kvalifikacijskem ciklu uvrsti 22 košarkarjev. V primerjavi s širšim spiskom Igorja Kokoškova za nastop na evropskem prvenstvu je prišlo do treh sprememb. Po poškodbi se na reprezentančno pot vrača Zoran Dragić, ponovno je na seznamu tudi Blaž Mesiček, novo ime pa je 211 centimetrov visoki krilni center Jurij Macura. Zaradi igranja v Ligi NBA na seznamu ni kapetana Gorana Dragića. Reprezentanca bo s pripravami na prvi kvalifikacijski tekmi začela v ponedeljek, 20. novembra, v Ljubljani.

Radovan Trifunović, selektor slovenske moške članske reprezentance:
Najprej bi izkoristil priložnost, da pohvalim delo kolega Damirja Grgića. Vsi vemo, kaj je naredil za žensko košarko in smo veseli, da imamo takega strokovnjaka v ženski košarki, ker nam vsako leto postavi žensko košarko na višji nivo. Rad bi se zahvalil tudi Košarkarski zvezi Slovenije in vodstvu Košarkarske zveze Slovenije, da so mi dali to veliko priložnost. To res cenim in spoštujem. Na seznamu ni Gorana Dragića, ker je odsoten in ne bo mogel igrati na kvalifikacijah. Na seznamu so vsi igralci, ki so na evropskem prvenstvu osvojili zlato medaljo in tudi vsi evroligaški košarkarji. Med 22 igralcev smo uvrstili tudi mladega Jurija Macuro, Blaža Mesička in Zorana Dragića. Pričakujemo uvrstitev na svetovno prvenstvo, predvsem po takem letu kot je bilo to letos na evropskem prvenstvu. Normalno je, da mi, javnost in novinarji pričakujemo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Sigurno ne bo lahko. V skupini imamo Španijo, Črno goro in Belorusijo, križamo pa se s skupino, kjer bodo igrale Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska. Izmed teh osmih ekip gredo tri na svetovno prvenstvo. Delo ne bo lahko, bomo pa dali vse od sebe. V novi funkciji se počutim odlično, občutki so zelo lepi in se že zelo veselim dela

Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije:
V kvalifikacijah ne gre za skupino štirih, ampak osmih reprezentanc, od kjer se tri uvrstijo naprej. Sigurno ne bo lahko. Cilj imamo, zagotovo pa ne bo lahko, še posebej zaradi trenutne situacije v evropski košarki, saj niti ne vemo, kdo bo lahko igral. Novembra lahko tako igraš proti eni ekipi Španije, junija pa proti povsem drugačnemu moštvu. Pričakujemo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Dali bomo vse od sebe. Upam, da se bodo tudi vsi igralci odzvali pozivu v reprezentanco in da bodo pripravljeni. To je za nas nekaj povsem novega, saj ne bo klasičnih priprav. Igralci se bodo zbirali ob ponedeljkih ali torkih, imeli bodo tri treninge, nato pa bodo morali odigrati dve tekmi po svojih najboljših močeh. Pri tem nismo edini, saj so vse reprezentance v enakih pogojih. Verjetno bo potrebno tudi malo improvizacije, saj ne bo tistih klasičnih priprav in treningov. Potrebno se bo prilagoditi situaciji in reagirati po najboljših močeh.