Tekma prekinjena, Slovenija v boj za 5. mesto

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca deklet do 18 let se je danes pomerila v četrtfinalu evropskega prvenstva in izgubila proti Srbiji z rezultatom 74:63. V soboto se bodo Slovenke pomerile za mesta od 5.-8. Prva nasprotnica Slovenije bo Španija.

EP DU18, četrtfinale, 10.8.
SRBIJA – Slovenija 74:63 (15:13, 18:20, 24:17, 17:13)
Slovenija: Goršič (8 skokov) in Krošelj (7 podaj) po 18, Friškovec 16 (5 skokov in 8 podaj), Zoran in Dautović (6 skokov) po 5, Kramžar 1, Kozina Bubnič, Pamić, Prevodnik, Kenda, Ahac, Mehle.

Slovenija je četrtfinalno tekmo evropskega prvenstva začela v postavi Friškovec, Pamić, Dautović, Krošelj in Ahac. Obe reprezentanci sta srečanje odprli nekoliko nervozno in z nekaj zgrešenimi meti. Varovanke Slavka Duščaka so si ob podpori nekaj slovenskih navijačev prve priigrale prednost petih točk, a so Srbkinje hitro odgovorile in pri izidu 11:7 za Slovenijo, z delnim rezultatom 8:2 prvo četrtino dobile (15:13).

Srbkinje so strelski pohod nadaljevale tudi v prvem delu druge četrtine. V šesti minuti drugega dela je Srbija prvič povedla za 13 (31:18). V zadnjih štirih minutah druge četrtine pa so Slovenke zaigrale kot prerojene in z delnim izidom 15:2 do polčasa izenačile (33:33).

Začetek tretje četrtine je ponovno pripadel Srbkinjam, ki so po dobrih štirih minutah igre vodile s 44:38. Sledile so tehnične težave v dvorani zaradi močnega naliva in tekma je bila prekinjena za 25 minut. Po premoru so srečanje bolje nadaljevale Srbkinje, ki so povedle že za 12, a je Slovenkam uspelo prednost ponovno znižati. Po tridesetih minutah igre je Srbija vodila s 57:50.

V zadnji četrtini je Srbija odbila vse poskuse Slovenk, da bi se ponovno približale. Srbkinje so na koncu zbrale kar 14 skokov več (42:28) od varovank Slavka Duščaka in se na koncu z rezultatom 73:62 veselile uvrstitve v polfinale.

Za Slovenijo se je le šest košarkaric vpisalo med strelke. Najboljši strelki slovenske reprezentance sta bili Teja Goršič (8 skokov) in Aleksandra Krošelj (7 podaj), ki sta dosegli po 18 točk. Zala Friškovec je 16 točkam dodala pet skokov in osem podaj.

Slovenija se bo v nadaljevanju prvenstva pomerila za mesta od 5.-8. Prve nasprotnice Slovenk bodo v soboto Španke, ki so v četrtfinalu izgubile s Francijo.

Izjava po tekmi:

Slavko Duščak, selektor slovenske reprezentance deklet do 18 let:
Tekmo so dobro začeli in se držali dogovorov pred tekmo. Z nekaj menjavami se je naš ritem igre podrl, kljub temu pa smo do polčasa uspeli uloviti Srbijo. Začetek drugega polčasa je bil slab, bili smo premalo odločni in s premalo razpoloženimi igralkami, da bi lahko tekmo obrnili v svojo korist.