Super uvod kadetov!

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca fantov do 16 let je odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu in po odličnem zaključku tretje in dobri četrti četrtini prišla do zmage nad Finsko. Jutri se bodo Slovenci pomerili z Nemčijo.

EP U16, 1. krog, 11.8.
SLOVENIJA
– Finska 65:53 (20:18, 13:16, 21:8, 11:11)
Slovenija: Glas 22 (7 skokov), Radovič 19, Nemanič 7, Gavrič 5, Samar 4, Babšek Vrečko in Smodiš 3, Dušanič 2 (5 skokov), Kmetič, Benič, Duščak, Smrekar.

Slovenija je prvo tekmo na evropskem prvenstvu začela v postavi Samar, Gavrič, Glas, Nemanič in Dušanič. Tekmo so bolje odprli Slovenci, ki so bili večino časa v rahli prednosti, največ so vodili za pet točk (13:8). Do konca prve četrtine so Finci ujeli priključek in prva četrtina se je končala z 20:18 v slovensko korist.

Tudi v drugi četrtini so skoraj vseh deset minut vodili varovanci Dejana Gašparina, največ za šest točk. Finci so do konca prvega polčasa ponovno ujeli in prehiteli slovensko izbrano vrsto in po dvajsetih minutah vodili s 34:33.

V tretji četrtini sta bili ekipi ponovno izenačeni. Slabe tri minute pred koncem tretjega dela srečanja so Slovenci pri rezultatu 44:42 naredili delni izid 10:0 in tako prišli do prve občutnejše prednosti na obračunu. Po tridesetih minutah je Slovenija vodila s 54:42.

Slovenci so prevladovali skozi celotno zadnjo četrtino in odbili vse napade finske izbrane vrste. Prednost se v zadnjih desetih minutah ni spustila pod 10 točk. Na koncu se je slovenska reprezentanca veselila zmage z rezultatom 65:53 in tako prišla do prve zmage na evropskem prvenstvu.

Najboljši strelec tekme je bil Gregor Glas z 22 točkami, k temu pa je dodal še sedem skokov. Rok Radovič je dodal 19 točk, Rok Nemanič pa 7.

Jutri se bodo Slovenci pomerili z Nemčijo, ki je danes visoko premagala Turčijo. V osmino finala se uvrstijo vse štiri reprezentance iz skupinskega dela. Slovenska skupina B se križa s skupino A, v kateri bodo nastopale reprezentance Litve, Izraela, Hrvaške in Srbije.

Izjava po tekmi:

Dejan Gašparin, selektor slovenske reprezentance fantov do 16 let:
Prva zmaga na prvenstvu in verjamem, da ni zadnja. Grda tekma z veliko napakami. Pozna se uvodna trema, vendar smo s srčnostjo in borbenostjo zasluženo slavili. Finci so zelo atipična, nizka in agresivna ekipa. Jutri nas čakajo Nemci, ki so občutno višji in močnejši.