VIDEO: Španija boljša od Slovenije

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Slovenska košarkarska reprezentanca se je po zanesljivi zmagi proti Belorusiji, v nedeljo v Burgosu pomerila s Španijo v drugem kolu kvalifikacij za SP. #mojtim je španski izbrani vrsti moral priznati premoč z 92:84. Kvalifikacije za SP se bodo nadaljevale februarja.

Kvalifikacije za SP 2019, 25.11.
ŠPANIJA – Slovenija 92:84 (20:21, 24:17, 29:27, 19:19)
Strelci za Slovenijo: Prepelič 27 (6 podaj), Vidmar 24 (7 skokov), Čančar 19, Rebec in Blažič po 5, Rupnik 2, Lapornik in Dimec po 1, Hrovat, Zagorac, Šiško, Mahkovic.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Burgosu končala niz šestnajstih zaporednih zmag na uradnih tekmah. V drugem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 je morala priznati premoč izbrani vrsti Španije, ki je slavila z 92:84. Pred tem je zadnji poraz doživela 12. septembra 2015 v osmini finala evropskega prvenstva proti Latviji. Od tedaj je minilo 806 dni.

Po prvih dveh tekmah od skupno dvanajstih na poti do svetovnega prvenstva na Kitajskem ima Slovenija polovičen izkupiček. Zmagala je v Stožicah proti Belorusiji, v ponovitvi polfinala z evropskega prvenstva v Istanbulu pa so Španci po hudem boju prišli do dveh točk. Kvalifikacije se bodo nadaljevale februarja 2018, ko Slovenijo čakata gostovanji v Črni gori in Belorusiji.

Nastop evropskih prvakov je v večnamensko športno dvorano glavnega mesta Kastilje in Leona privabil okoli 7000 gledalcev. Na parketu je bilo zgolj sedem od štiriindvajsetih igralcev, ki so se udarili 14. septembra letos v Istanbulu in vseh sedem je nosilo dres Slovenije. To je na tribuni spodbujal tudi mladi Jurij Macura, ki zaradi odločitve evroligaškega kluba iz Vitorie ni smel nastopiti, prihod na ogled tekme v Burgos pa je v zadnjem trenutku odpovedal zvezdnik Real Madrida, Luka Dončić.

Selektor Rado Trifunović je tekmo začel s postavo – Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Vlatko Čančar in Gašper Vidmar, kljub razmišljanju, da bo treba proti Španiji igrati v višji predstavi kot z Belorusijo, pa je do 15. minute v igro poslal že enajst igralcev. Večino bremena v napadu sta nosila Klemen Prepelič in Gašper Vidmar. Do 17. minute oziroma rezultata 35:35 sta skupaj dosegla 27 točk (Prepelič 16, Vidmar 11).

Na veliki odmor je Španija odšla s prednostjo 44:38, ob zgolj dveh razpoloženih igralcih (tretji strelec Slovenije je bil Jaka Blažič s petimi točkami), pa je Slovenija izgubila skok s 15:22, ob tem, da so gostitelji devet od teh žog ujeli v napadu.

V nadaljevanju je na pomoč v napadu priskočil Vlatko Čančar z dvema trojkama za vodstvo 50:49, žal pa slovenski košarkarji niso našli odgovora na igro prvega strelca Španije, Joaquima Coloma (25 točk, 9 podaj, indeks 30)

V 29. minuti po novi trojki Prepeliča je Slovenija zaostajala zgolj dve točki, tri minute kasneje je bilo že 78:65. Tega zaostanka, četudi je Trifunović vrnil na parket celotno začetno peterko, Slovenija ni več nadoknadila. Na koncu je Španija slavila z osmimi točkami razlike in prevzela vodstvo v skupini A.

Sedemdeset od 84 točk Slovenije so dosegli trije igralci. Klemen Prepelič je bil s 27 točkami (trojke 5:10, 6 podaj) prvi strelec tekme (indeks 27), Gašper Vidmar si je za 24 točk (met 10:13), 7 skokov in 4 podaje delil najvišji statistični indeks na tekmi (30), Vlatko Čančar (trojke 4:8) pa je vseh 19 točk dosegel v drugem polčasu.