Slovenke pripravljene na Romunke, videoprenos od 16.55

s kategorijo
Novice
.

Slovenska ženska članska reprezentanca je danes dopoldan prispela v Romunijo, kjer jo jutri čaka prva tekma v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2019. Srečanje se bo začelo ob 17. uri, ogledali pa si ga boste lahko v spletnem prenosu.

Kvalifikacije za EP 2019, 1. krog, 11.11.
Romunija – Slovenija (17.00)

Slovenska reprezentanca si je v preteklem kvalifikacijskem obdobju priborila prvi nastop na evropskem prvenstvu. Tako so se izbranke Damirja Grgića v mesecu juniju v Pragi prvič predstavile na velikem evropskem odru. Na Češkem so Slovenke dobile tekmo z Grčijo, izgubile pa s Francozinjami in Srbkinjami.

Doživeli spremembe

Pred novim kvalifikacijskim obdobjem je v ekipi prišlo do določenih sprememb. Reprezentanca je doživela pomladitev, saj so svojo pot v slovenskem dresu zaključile kapetanka Maja Erkić ter Živa Zdolšek in Sandra Piršič. Selektor Grgić je ekipi priključil tri mlade košarkarice, ki so na letošnjem evropskem prvenstvu deklet do 20 let prišle do naslova evropskih podprvakinj. Dres s slovensko zastavo bodo na za tekmo proti Romuniji oblekle Aleksandra Krošelj, Zala Friškovec in Maruša Seničar.

Romunska reprezentanca ima bogato košarkarsko tradicijo, saj so nastopile kar na 24 evropskih ter enem svetovnem prvenstvu. Evropsko prvenstvo so trikrat zaključile tik pod zmagovalnim odrom. Na prvenstvu stare celine so nazadnje igrale na prvenstvu leta 2015, ko so zasedle končno 19. mesto.

Slovenska in romunska reprezentanca sta se doslej pomerili zgolj enkrat. V kvalifikacijah za EP 1995 so bile s petnajstimi točkami razlike boljše Romunke. Gostiteljice sobotne tekme so v kvalifikacijah za EP 2015 zasedle tretje mesto v skupini H. V skupini s Turčijo, Izraelom ter Bosno in Hercegovino so zabeležile dve zmagi in štiri poraze.

Nevarne domačinke

Glavno orožje romunske reprezentance ob odsotnosti Claudie Pop predstavljajo Annemarie Godri-Parau, Gabriela Marginean in naturalizirana Ashley Janeen Walker. Romusko izbrano vrsto bo v kvalifikacijah prvič vodil srbski strokovnjak Dragan Petričević. Srečanje med Romunkami in Slovenkami se bo začelo ob 17. uri, ogledati pa si ga bo moč v spletnem prenosu.

Drugo srečanje v skupini E med Finsko in Francijo se bo začelo ob 17.30. Finke bodo tudi naslednje tekmice Slovenk. Obračun omenjenih reprezentanc bo na sporedu v sredo, 15. novembra, ob 20.15, v dvorani Gimnazije Celje – Center.

Na evropsko prvenstvo, ki ga bosta leta 2019 gostili Latvija in Srbija, se uvrstijo najboljše ekipe iz vseh osmih skupin ter še šest drugouvrščenih ekip z najboljšim izkupičkom.