Slovenke pokazale, kako se igrajo kvalifikacije, Romunke razbite

s kategorijo
Novice
.

Slovenska ženska članska reprezentanca je danes odigrala prvo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2019. Slovenke so se pomerile z Romunkami in slavile zmago z 80:59. V sredo čaka varovanke Damirja Grgića obračun s Finsko. Na drugi tekmi v naši skupini je Francija s 103:44 razbila Finsko.

Kvalifikacije za EP 2019, 1. krog, 11.11.
Romunija – SLOVENIJA 59:80 (25:18, 12:29, 9:26, 13:7)
Slovenija: Lisec 26 (5 skokov), Barič (7 podaj) in Evans (5 skokov) po 15, Oblak 8, Prezelj 6 (5 skokov), Friškovec 4, Abramovič in Trebec po 2, Seničar in Ocvirk po 1, Jakovina, Krošelj.

Reprezentantke Slovenije so kvalifikacije za evropsko prvenstvo začele z zanesljivo zmago proti Romuniji. Romunke so bile enakovredne nasprotnice prvih petnajst minut, nato pa so na parketu zagospodarile naše košarkarice. Igralka tekme je bila s 26 točkami Eva Lisec.

Slovenke so prvi obračun v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 2019 začele v postavi Lisec, Oblak, Evans, Barič in Prezelj. Ravno slednja je dosegla prvi koš na srečanju. Uvodno vodstvo ni trajalo dolgo, v sedmi minuti tekme je selektor Grgić ob zaostanku za devet točk zahteval že drugo minuto odmora. V drugih desetih minutah so Slovenke vzpostavile ravnotežje pod obema obročema, v obrambi pa so zaigrale agresivnejše. Našim košarkaricam je uspelo izid izenačiti pri rezultatu 34:34, nato pa je sledil silovit zaključek prvega polčasa. Z izjemno igro v obrambi so Slovenke razorožile gostiteljice in prihajale do lahkih košev. Na odmor so varovanke Damirja Grgića odšle s prednostjo desetih točk (47:37).

Slovenske košarkarice so drugih dvajset minut odprle s trojko Prezljeve, po slabi polovici tretje četrtine pa je prednost prvič zrasla nad dvajset točk. Romunke v tretjem delu tekme niso dosegle koša iz igre. V zadnjih desetih minutah je selektor Grgić veliko minut namenil tudi trem novinkam v izbrani vrsti.

Drugo srečanje v skupini E med Finsko in Francijo so dobile Francozinje. Finke bodo naslednje tekmice Slovenk. Obračun omenjenih reprezentanc bo na sporedu v sredo, 15. novembra, ob 20.15, v dvorani Gimnazije Celje – Center.

Na evropsko prvenstvo, ki ga bosta leta 2019 gostili Latvija in Srbija, se uvrstijo najboljše ekipe iz vseh osmih skupin ter še šest drugouvrščenih ekip z najboljšim izkupičkom.