“Prostora za negativizem pri tako mladih fantih ni! “

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca fantov do 16 let jutri začenja z nastopi na evropskem prvenstvu, ki bo potekalo med 11. in 19. avgustom v Podgorici. Pred odhodom v Črno goro je selektor Dejan Gašparin določil dvanajsterico, ki se bo pomerila na EP.

Slovenska reprezentanca fantov do 16 let je lani nastopala na evropskem prvenstvu divizije B in osvojila tretjo mesto ter s tem uvrstila na letošnje evropsko prvenstvo divizije A. Na letošnjem prvenstvu v Črni gori bosta slovenske barve zastopala dva igralca Real Madrida, po en košarkar pa prihaja iz vrst Bistrice, Slovenskih Konjic, Slovana, AKK Branik Maribora, Lastovke, Parkljev, KOŠ Kopra, Cedevite, Krke in ECE Triglava.

Slovenci so priprave začeli v začetku julija v Slovenj Gradcu, nato pa so se varovanci Dejana Gašparina v Italiji pomerili na prvem pripravljalnem turnirju. Tam so slovenski košarkarji ugnali Črno goro, izgubili pa so proti Italiji in Grčiji. Po tem je slovenska reprezentanca zabeležila štiri zmage na prijateljskih tekmah. Dvakrat so bili Slovenci v Slovenj Gradcu boljši od Čehov, za konec priprav pa so v Sarajevu dvakrat premagali še Bosno in Hercegovino.

Slovenski košarkarji bodo jutri ob 20.30 odigrali prvo tekmo evropskega prvenstva proti reprezentanci Finske. Finci so na prejšnjem prvenstvu osvojili peto mesto. Drugi nasprotniki Slovenije v skupinskem delu bodo v soboto Nemci (16.00), ki so na prvenstvu stare celine na Poljskem v osvojili deveto mesto. Za konec pa se bo slovenska reprezentanca v nedeljo ob 20.30 pomerila še s Turčijo. Turki na letošnjem prvenstvu branijo bronasto odličje z evropskega prvenstva 2016.

V osmino finala se uvrstijo vse štiri reprezentance iz skupinskega dela. Slovenska skupina B se križa s skupino A, v kateri bodo nastopale reprezentance Litve, Izraela, Hrvaške in Srbije.

TEKME NA EP ZA FANTE DO 16 LET 2017, PODGORICA (ČRNA GORA), SKUPINA B:

1. KOLO PRVEGA DELA

Petek, 11. avgust, ob 18.15:
TURČIJA : NEMČIJA

Petek, 11. avgust, ob 20.30:
SLOVENIJA : FINSKA

2. KOLO PRVEGA DELA

Sobota, 12. avgust, ob 16.00:
NEMČIJA : SLOVENIJA

Sobota, 12. avgust, ob 18.15:
FINSKA : TURČIJA

3. KOLO PRVEGA DELA

Nedelja, 13. avgust, ob 13.45:
FINSKA : NEMČIJA

Nedelja, 13. avgust, ob 20.30:
TURČIJA : SLOVENIJA

Izjava glavnega trenerja Dejana Gašparina:
Po lanskem napredovanju iz B divizije smo letos po nekaj letih pred začetkom prvenstva U16 v A diviziji. Ekipe, ki so tukaj, so vse na zelo visokem nivoju in igrajo resno košarko. Vse napovedi pred prvenstvom so nehvaležne. Kar je v tem trenutku pomembno, je da smo vsi zdravi in pripravljeni za prvo tekmo. Fantje so po napornem mesecu priprav, maksimalno motivirani in pripravljeni pustiti srce na igrišču za barve svoje države. Gremo iz tekme v tekmo in na vsaki bomo dali vse od sebe, zavedamo se, da smo kot ekipa močni in trn v peti vsakega nasprotnika, kot skupina posameznikov pa lahko izpademo smešno. Tukaj je 12 fantov, v katere verjamem in kateri so trenutno v najboljši formi. Dvanajst igralcev, ki potrebuje maksimalno podporo in pozitivno energijo, kajti le tako bomo lahko uspešni. Prostora za negativizem pri tako mladih fantih ni! Bolj kot cilji, je pomembna pot in vsak korak, ki ga bomo naredili.