Primorci v zadnji četrtini strli zdesetkane Gorenjce

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V soboto se je začelo 2. kolo Lige Nova KBM za prvaka. Ilirija je na domačem parketu premagala Rogaško, Krka je bila boljša od Helios Suns. V nedeljo je SixtPrimorska ugnala Šenčur GGD. Obračun Šentjur : Petrol Olimpija bo na sporedu v sredo.

Liga Nova KBM za prvaka, 2. krog, 11.3.
SIXT PRIMORSKA – Šenčur GGD 85:69 (17:15, 24:23, 14:18, 30:13)
Ferme 21, Joksimović (5 skokov) in Čakarun (8 skokov) po 14; Blair 14 (9 skokov), Pavković 12 (5 podaj), Martinčič 11 (5 skokov).

Košarkarji Sixt Primorske so upravičili vlogo favorita in v drugem kolu Lige Nova KBM za prvaka vpisali prvo zmago v boju za polfinale. Pred domačimi gledalci so v zadnjih petih minutah strli odpor Šenčurja Gorenjske gradbene družbe, ki je nastopil brez dveh nosilcev igre, poškodovanega Dina Murića in obolelega Smiljana Pavića.

Koprčani, ki so v uvodnem dvoboju izgubili v Novem mestu, so v ponovitvi finala pokala Spar do zmage prišli zahvaljujoč odličnemu finišu. V 34. minuti so gostje še vodili s 67:65, do konca tekme oziroma v dobrih šestih minutah pa je Sixt Primorska naredila delni izid 20:2.

Pobudnik preobrata je bil Tadej Ferme, ki je v dveh minutah dosegel devet točk in praktično sam naredil delni izid 10:0. Čeprav vročega, ga je trener Jurica Golemac potegnil na klop in v igro poslal Nebojšo Joksimovića. Strategu se je menjava takoj obrestovala, saj je slednji ujel žogo v napadu, jo podal Danielu Vujasinoviću, ki je zadel trojko, še eno pa je takoj za tem zadel tudi Joksimović. Koprčani so tako prišli do najvišje prednosti na tekmi 85:67, gostje pa so edini točki v zadnjih šestih minutah dosegli šest sekund pred koncem s črte prostih metov.

Tadej Ferme je bil z 21 točkami (trojke 4:8) prvi strelec tekme. Marijan Čakarun (8 skokov, 4 podaje) in Nebojša Joksimović (5 skokov, 3 podaje, trojke 3:4) sta jih dosegla po štirinajst, pri gostih pa je imel najvišji statistični indeks Staphon Blair (14 točk, 9 skokov).

V tretjem kolu 17. marca bodo Koprčani gostovali v Domžalah, Šenčurjani pa bodo gostili zasedbo Ilirije.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke mojim igralcem za zmago. Bila je zelo težko prigarana zmaga. Čestitke tudi Šenčurju za odlično igro. Obračun smo prelomili v zadnji četrtini. Vedeli smo, da ne bo lahka tekma, Šenčurjani so igrali na vse ali nič, mi pa smo bili utrujeni od potovanja. Upam, da ni nič hujšega z Janom Kosijem, to je v tem trenutku najbolj pomembno.”

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
Do zadnjih petih minut smo bili povsem enakovreden nasprotnik. Izkušeni igralci Primorske so nato izkoristili nekoliko vprašljivo situacijo in tekmo preobrnili v svojo korist. Čestitam košarkarjem Primorske za zmago in mojemu moštvu za borbeno igro.”