Primorci porazili Krko, Olimpija Helios, Šenčur Ilirijo

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V nedeljo je Šenčur premagal Ilirijo, Helios je izgubil z Olimpijo, Sixt Primorska je v gosteh ugnala Krko.

Liga Nova KBM, 9. krog, 10.12.
Ilirija – ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA 68:76 (15:10, 18:20, 20:18, 15:28)
Modrić 18 (7 skokov in 5 podaj), Šiško 15, Mladenovski 14 (6 skokov); Rebec 19, Murić 17 (11 skokov), Pavić 14 (9 skokov).

Moštvi sta bili pred začetkom tekme izenačeni na lestvici, potem ko sta bili v prejšnjem kolu polovično uspešni. Ilirija je ugnala vodilno Sixt Primorsko, Šenčur pa je izgubil s Helios Suns. Ilirija je tokrat proti sosedu na lestvici po izenačeni tekmi klonila, tako da sta zdaj ekipi zamenjali mesti.

Večji del tekme je bil zelo izenačen. Ob nizkem rezultatu v prvi polovici tekme, gostje so začeli z le desetimi točkami v prvi četrtini, so se strelci nekoliko izboljšali ob koncu, tesen izid pa je ostal do zadnjih minut.

Še v 37. minuti so gostje vodili le za dve točki (63:61), potem pa je stvari v svoje roke prevzel prvi mož Šenčurja v tej sezoni Dino Murić. Dosegel je dva koša in zadel še dva prosta meta, tako da so bili pri 69:62 gostje že zelo blizu zmagi. Na domači strani je odgovoril Žan Mark Šiško, najboljši strelec Ilirije v tej sezoni, ter jo s trojko še približal na 68:72. Potem pa je zgrešil še en met za tri (skupno na tekmi so imeli domači skromen met izza črte 5-32), kar je Šenčur izkoristil za še zadnje točke in dokaj zanesljivo zmago.

Šiško je tekmo končal pri 15 točkah, še tri več je prispeval Stipe Modrić, pri zmagovalcih pa je bil najučinkovitejši Jan Rebec z 19 točkami, Murić pa je za dvojni dvojček ob 17 točkah prispeval še 11 skokov.

Ilirija bo v 10. kolu prihodnjo nedeljo gostila Petrol Olimpijo, Šenčur pa bo v soboto gostoval v Novem mestu.

Helios Suns – PETROL OLIMPIJA 75:84 (23:22, 13:19, 17:21, 22:22)
Mahkovic 26 (9 skokov), Močnik 19 (5 podaj), Rojc in Besedič po 11; Badžim 21 (6 podaj), Lorbek 18, Morgan 17 (7 skokov).

Petrol Olimpija je v svoji osmi tekmi državnega prvenstva zabeležila peto zmago. V Domžalah je pri motiviranih tekmecih – kar nekaj izmed izmed njih je že nosilo zeleno-beli dres, izgubila le prvo četrtino, potem ko si je priigrala kolikor toliko zanesljivo vodstvo, pa je tega tudi znala zanesljivo nadzorovati.

Ljubljančani so tekmo dobro začeli. V uvodnih minutah so prišli do vodstva 8:2, ki pa je hitro skopnelo, predvsem po zaslugi Blaža Mahkovica, ki je bil v prvi četrtini nerešljiva uganka za ljubljansko obrambo, v desetih minutah je dosegel 11 od skupno 26 točk (indeks 32). Prav Mahkovic je bil tisti, ki je Domžalčane popeljal v prvo vodstvo (20:18), po trojki Jureta Močnika so Domžalčani vodili že za pet točk, kar je bilo tudi njihovo najvišje vodstvo na tekmi.

Gostitelji so dobili prvo četrtino, nato pa so kontrolo nad rezultatom prevzeli gosti, ti so vodili vso drugo četrtino, Domžalčanom je še uspelo izenačiti na 36:36, ob koncu polčasa pa je Olimpija s trojko Domna Lorbka in košem Jordana Morgana pobegnila na pet točk. V tretji četrtini je vodstvo povišala na +11, v četrti je vodila tudi z 12 točkami razlike. Domžalčani so se nekajkrat približali na šest točk zaostanka, 33 sekund pred koncem tudi na štiri, a je nato Lorbek zadel prosta meta, z 21 točkami najučinkovitejši ljubljanski igralec Roko Badžim (dosegel je tudi pet trojk v sedmih poskusih) pa je s trojko postavil končni izid.

Domžalčani bodo v 10. kolu prihodnjo nedeljo gostili Rogaško, Ljubljančani pa bodo gostovali pri Iliriji.

Krka – SIXT PRIMORSKA 66:79 (14:15, 14:25, 20:17, 18:22)
Kovačevič in Bratož po 18, Dimec 7 (8 skokov); Joksimovič 20, Vujasinović 14 (8 skokov in 11 podaj), Zupan in Kosi po 10.

Obračun prvouvrščene ekipe z osmouvrščeno je pripadel favoriziranim Primorcem, ki so vodili večino tekme. Novomeščani so se jim nazadnje približali v 38. minuti, zatem pa so znova stvari postavili na svoje mesto in prišli do sedme zmage. Na drugi strani so Dolenjci doživeli peti poraz.

Potem ko sta bili ekipi večino prvega polčasa precej skupaj, pobudo so imeli gosti, so slednji do prve večje razlike prišli v zadnjih treh minutah druge četrtine. Prav v 20. minuti je za dotlej največjo prednost 40:28 poskrbel Nebojša Joksimovič s trojko.

Primorci so svojo prednost v tretji četrtini še povečali, tako so, denimo, v 26. in 27. minuti že vodili za 17 točk, domačini pa so do konca četrtine razliko prepolovili in ohranili upe za ugoden razplet v zadnjem delu igre.

Krkaši so se v zadnji četrtini hitro spet znašli v večjem zaostanku, toda v 36. minuti je Maj Kovačevič Dolenjce znova spravil v igro, ko je zadel trojko za 62:68. Malo zatem, v 38. minuti, je Dalibor Đapa z novo trojko še zmanjšal razliko na 65:70, a to je bilo tudi vse, kar so gostitelji zmogli. Nekaj njihovih zapravljenih napadov so izbranci Jurice Golemca kaznovali, ko je Daniel Vujasinović 31 sekund pred koncem zadel za 77:66, je bilo upov za Krko konec.

V dresu Krke sta bila s po 18 točkami najboljša strelca Kovačevič in Domen Bratož, pri Sixtu pa je bil strelsko najbolj učinkovit Joksimović z 20 točkami. Izkazal se je tudi Vujasinović s 14 točkami, 11 podajami in osmimi skoki.

Novomeščani bodo v 10. kolu v soboto gostili Šenčur, Primorska pa bo gostovala na Polzeli.

Sixt Primorsko je na tekmi v Novem mestu vodil pomočnik trenerja, Sebastjan Krašovec, saj je glavni trener Jurica Golemac na prejšnji tekmi dobil dve tehnični napaki in tako prepoved vodenja moštva na tekmi devetega kola.