Pred 17 leti evropski prvaki, letos smo v 2. ligi, zamislimo se!

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Slovenija je ostala brez evropske elite v kategoriji U20 in U18. Podatek ni vzpodbuden. To se je zgodilo točno 17 let po tem, ko je na Ohridu selekcija U20 postala evropski prvak. Ja, jasno, drugi časi. Druga generacija. Vse jasno. Vsekakor pa je to trenutek, ko se je treba zamisliti. Ni trenutek, da bi koga pribijali na križ. Brez veze. Se pa morajo odgovorni na KZS-ju nujno zamisliti nad izkupičkom, predvsem pa treba najti razloge za to. Le če se iz napak in porazov kaj naučiš, so ti porazi smiselni, vredni.

Kje tičijo razlogi?

Začelo se je s selekcijo U20, ki je na ključni tekmi pokleknila. Čeprav smo imeli prednost. Ni se izšlo. Takoj se bo našel kdo, ki bo rekel: dajte mi Dončića, Čančarja in Mesička, pa se borimo za medaljo. Se strinjam, a izpad v B divizijo je neuspeh. Nesmiselno je tudi kazanje s prstom na klube, ki so krivi za izpad. To ni ok. Krivi smo vsi. Tudi kosarka.si, če je treba. Vprašanje je, zakaj ni vseh, ki jih je selektor želel v ekipi. Je bilo med sezono opravljenih dovolj pogovorov? So trenerji v programu KZS-ja naredili dovolj treningov s temi fanti? Jih bodo več v novi sezoni?

Tudi mladinci

V 2. kakovostni razred se selijo tudi mladinci. Na ključni tekmi so imeli vse v svojih rokah. Ni se izšlo.

Kako naprej? Predvsem se pogledati v ogledalo, detektirati napake in jih popraviti. Košarka ni matematika, to je res. Košarka je več kot matematika. A težave so rešljive.

Vzor korak stran 

Za zgled ni treba gledati daleč proč. Ženska ekipa U20 je lani postala prvak B divizije, letos je druga v Evropi! Mladinke so v A diviziji. Pa so vsi začeli z nule. Da ne govorimo, da je selekcijska baza bistveno manjša. A se da. Znanje, “norost” in pristop. Začnimo pri tem.