Od Grgića pričakujejo nov EuroBasket!

s kategorijo
Novice
.

Selektor ženske članske reprezentance Damir Grgić je na novinarski konferenci predstavil imena 21 kandidatk za nastop v prvem ciklu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenke bodo 11. novembra gostovale v Romuniji, 15. novembra pa bodo gostile reprezentanco Finske.

Ženska članska reprezentanca bo v prvi polovici novembra začela s kvalifikacijami za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo leta 2019 potekalo v Srbiji in Latviji. Slovenija bo v skupini E igrala proti Finski, Romuniji in Franciji. Slovenke bodo kvalifikacije začele 11. novembra v Romuniji. Sledile bodo tri domače tekme. Štiri dni po prvem obračunu proti Romunkam (15. november) bodo Slovenke gostile reprezentanco Finske. V drugem kvalifikacijskem oknu, 10. in 14. februarja, bosta v Sloveniji gostovali izbrani vrsti Francije in Romunije. V zadnjem kvalifikacijskem oknu, ki bo na sporedu novembra 2018, bodo Slovenke gostovale na Finskem (17. november) in v Franciji.

V kvalifikacije za nastop na EP vstopa 32 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na evropsko prvenstvo. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Latvija in Srbija. Nastop na EP v Latviji in Srbiji si bodo zagotovile zmagovalke vseh osmih skupin ter šest najboljših drugouvrščenih ekip.

32 reprezentanc bo razdeljenih v osem skupin s štirimi ekipami. Kvalifikacije bodo potekale v treh oknih, vsaka reprezentanca bo odigrala šest tekem (tri doma in tri v gosteh).

Na seznamu 21 košarkaric ni Maje Erkić, Sandre Piršič in Žive Zdolšek, ki so po nastopu na evropskem prvenstvu na Češkem zaključile reprezentančno pot. V primerjavi s širšim seznamom za nastop na EP so nova imena na Grgićevem seznamu srebrna dekleta za letošnjega evropskega prvenstva deklet do 20 let Tina Cvijanovič, Zala Friškovec in Aleksandra Krošelj ter Maja Jakobčič.

Reprezentanca se bo v zbrala v ponedeljek, 6. novembra, in prve tri dni trenirala v Laškem in Celju. Nato se bodo varovanke Damirja Grgića odpravile na pot proti Romuniji, kjer jih čaka prvi obračun v teh kvalifikacijah (sobota, 11. november, ob 17.00, v Oradei). Košarkarice se bodo nato v sredo, 15. novembra, v Celju pomerile še z reprezentanco Finske.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
Rad bi izkoristil priložnost in še enkrat čestital članski moški reprezentanci za izjemen uspeh in kolegu Trifunoviću za imenovanje za selektorja. V ženski reprezentanci sta z aktivnim igranjem košarke prenehali Sandra Piršić in Živa Zdolšek. Maja Erkić, ki je bila kapetanka slovenske izbrane vrste, pa je zaključila z igranjem za reprezentanco. Erkićeva je reprezentančno pot sklenila brez kakršnih koli negativnih komentarjev, zaključek je bila njena želja. Letos bo še igrala v klubu na Madžarskem. Odločili smo se, da bomo pomladili reprezentanco in menim, da je pred začetkom kvalifikacij pravi čas za to. Že v tem ciklu bomo ponudili možnost igralkam, ki so naredile zelo dober rezultat na evropskem prvenstvu do 20 let, kjer smo vzeli srebrno medaljo in osvojili prvo medaljo za slovensko žensko košarko nasploh. V ta proces bomo poskušali vključiti mlada dekleta in upam, da bomo pri tem uspešni. V skupini igramo z ekipo, ki je nismo želeli. Edina želja je bila, da nebi igrali s Španijo ali Francijo. To se nam ni uresničilo, zato potrebujemo za preboj na evropsko prvenstvo štiri zmage. To pomeni, da moramo po dvakrat premagati Romunijo in Finsko. Upam, da se bomo dobro pripravili in da bo vzdušje v reprezentanci naša največja prednost tako kot je bilo to do sedaj. Želim, da bomo skromni in ponižni tako kot smo bili pred dvema letoma, ko smo rekli, da nam je edina želja ta, da se približamo vrhu evropske košarke. V dveh letih nam je to uspelo. Menim, da smo pustili tudi dober vtis na samem evropskem prvenstvu v Pragi. Nismo imeli sreče, z igro sem bil zadovoljen, z rezultatom ne. Sedaj bomo naredili vse, da se drugič zapored uvrstimo na evropsko prvenstvo.

Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije:
Naše pričakovanje je uvrstitev na evropsko prvenstvo 2019. Res je, da Francija ni bila naša želja, a tudi na letošnjem evropskem prvenstvu so dekleta dokazala, da se tudi s Francozinjami lahko enakovredno borijo, saj je bila tekma do zadnje sekunde neodločena in bi zmaga lahko odšla na katero koli stran. Upam, da bodo igralke zdrave, da bodo vse prišle v tisti najboljši formi in da se bodo vse mlade košarkarice, ki so osvojile srebrno medaljo na evropskem prvenstvu do 20 let, čimprej znašle v članski reprezentančni košarki ter da bodo dale tisto, kar se od njih pričakuje. Mislim, da imamo realne možnosti, da se uvrstimo na prvenstvo in da se bomo po koncu tega ciklusa začeli pripravljati na evropsko prvenstvo.