NAJ BODO STOŽICE POLNE: Slovenija gosti Belorusijo

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

S petkovim obračun v Stožicah, ki se bo pričel ob 20.30, se za slovensko reprezentanco začenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska. Slovenci se bodo srečali z reprezentanco Belorusije. Prenos tekme bo na Kanalu A.

Kvalifikacije za SP 2019, 1. krog, 24.11.
Slovenija – Belorusija (20.30)

Reprezentanca evropskih prvakov pred domačimi navijači začenja pot proti svetovnemu prvenstvu. V Stožicah bo v petek ob 20.30 gostila reprezentanco Belorusije, ki si je nastop v kvalifikacijah za SP prislužila po tem, ko je v predkvalifikacijah zasedla drugo mesto v skupini D. Belorusi so v omenjeni skupini prišli do zmage proti Portugalski, preostala tri srečanja pa so varovanci Aleksandra Krutikova izgubili (dvakrat z Bolgari in enkrat s Portugalci). Kot drugouvrščena reprezentanca so bili nato izžrebani v skupino A, kjer poleg evropskih prvakov in bronastih iz omenjenega tekmovanja nastopajo še Črnogorci.

Slovenska in beloruska reprezentanca se bosta pomerili sploh prvič v zgodovini. Belorusi se trenutno nahajajo na 56. mestu, Slovenci so po nedavnem uspehu skočili na 7. Slovenci so nastopili na zadnjih treh svetovnih prvenstvih. Prvenstvo leta 2006 na Japonskem so zaključili na 9. mestu, leta 2010 so v Turčiji tekmovanje zaključili na 8. mestu, leta 2014 pa so prvenstvo v Španiji zaključili še mesto višje. Najnevarnejši košarkar beloruske reprezentance je soigralec Matica Rebca pri ruskem Eniseyu Vitali Liutych. V predkvalifikacijah je v povprečju dosegal 17,8 točke.

Srečanje med Slovenci in Belorusi si bo moč ogledati tudi v neposrednem prenosu na Kanalu A.

Slovenija se bo v skupini A poleg Špancev in Belorusov pomerila še z reprezentanco Črne gore. Slovenska skupina se v drugem delu kvalifikacij sreča s tremi najboljšimi ekipami iz skupine B, ki jo sestavljajo reprezentance Turčije, Latvije, Ukrajine in Švedske. Na svetovno prvenstvo se uvrstijo prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa skupine drugega dela kvalifikacijskega obdobja oziroma dvanajst reprezentanc iz evropskega dela kvalifikacij.

Rado Trifunović, selektor slovenske košarkarske reprezentance:
“V Ljubljano prihaja motivirana reprezentanca Belorusije, ki se zaveda, da igra tekmo proti evropskim prvakom. Pomembno bo, da tekmo od prve minute začnemo agresivno in nasprotniku vsilimo naš način igre. V obrambi moramo odigrati agresivno, onemogočati lahke mete, dobiti skok in hitro preiti v fazo napada. Na razpolago imamo dvanajst zdravih fantov, ki so se pripravljeni žrtvovati za dres Slovenije. Veselim se, da bomo ponovno igrali pred domačimi navijači.”

Gašper Vidmar, kapetan slovenske košarkarske reprezentance:
“Po velikem uspehu na evropskem prvenstvu začenjamo s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo. Zavedamo se, da bomo na tekmi proti Belorusiji v vlogi favorita, vendar pa bomo to morali dokazati še na igrišču. Verjamem, da bomo vsi fantje dali vse od sebe. Vabim vse navijače, da nas podprejo v čim večjem številu, saj je pred polno dvorano lažje in lepše zmagovati.”