KZS objavil seznam ekip za sezono 2016/2017!

Rubrika: Liga Nova KBM

Po zaključku postopkov Komisije za licenciranje in prejemu pisnih potrditev klubov, ki so izrazili željo za sodelovanje v višjem rangu tekmovanja, Košarkarska zveza Slovenije objavlja tekmovalne sisteme, koledar tekmovanja in razdelitev moških članskih ekip po stopnjah tekmovanj v sezoni 2016/2017.

EKIPE, PRIJAVLJENE V LIGO NOVA KBM:

Helios Suns, Krka, Zlatorog Laško, Union Olimpija, Rogaška, Tajfun, LTH Casting, Šenčur Gorenjska gradbena družba, Lastovka, Portorož, Hopsi Polzela, Terme Olimia Podčetrtek.

Tekmovalni sistem:

  • prvi del: v dvokrožen ligaški sistem,
    • predviden začetek 8. oktobra, zaključek 14. marca,
  • drugi del: delitev ekip v Ligo za prvaka in Ligo za obstanek,
    • predviden začetek 22. marca, zaključek 29. aprila,
  • končnica: polfinale in finale.

V prvi del se bo podalo vseh 12 ekip, ki bodo po dvokrožnem sistemu odigrale 22 kol tekmovanja.
Najboljša šesterica prvega dela bo napredovala v Ligo za prvaka, kjer se rezultati prvega dela ne bodo upoštevali. V končnico bodo napredovale najboljše štiri ekipe Lige za prvaka. V polfinalu bodo ekipe igrale na dve, v finalu pa na tri dobljena srečanja.
Ekipe, ki se bodo v prvem delu razvrstile od 7. do 12. mesta, se bodo v drugem delu tekmovanja merile v Ligi za obstanek. Tja bodo prenesle medsebojne rezultate iz prvega dela. V 2. SKL bodo izpadle ekipe, ki bodo zasedle končno 4., 5. in 6. mesto v Ligi za obstanek.

EKIPE, PRIJAVLJENE V 2. SKL:

AKK Branik Maribor, Mesarija Prunk Sežana, Elektra Šoštanj, ECE Triglav, Grosuplje, Plama Pur, Parklji, Konjice, Ilirija, Kolpa Črnomelj, Celje, Union Olimpija mladi.

Tekmovalni sistem:

V prvem delu tekmovanja bo sodelovalo 12 ekip, ki se bodo merile po dvokrožnem ligaškem sistemu. Prvouvrščena ekipa bo v sezoni 2017/18 nastopila v Ligi Nova KBM, deseto-, enajsto- in dvanajstouvrščena ekipa pa bodo izpadle v 3. SKL. Devetouvrščena ekipa prvega dela bo igrala kvalifikacijski tekmi za obstanek z drugouvrščeno ekipo Lige za prvaka 3. SKL.

KLUBI, PRIJAVLJENI V 3. SKL:

  • Skupina vzhod: Hrastnik, Radenska Creativ, Litija, Krško, Bistrica, Calcit Basketball, Ježica,
  • Skupina zahod: Medvode, Tolmin, UKK Koper, Ajdovščina, Nova Gorica mladi, Pivka Perutninarstvo, Rosa Vrhnika, Postojna,
  • Skupina center: Slovan, Ljubljana, Jesenice, Globus, Nazarje, Gorenja Vas, Janče, Krvavec Meteor.

Znotraj treh skupin se bodo ekipe v prvem delu pomerile po dvokrožnem sistemu. Prvo- in drugouvrščene ekipe skupin se bodo v drugem delu merile za uvrstitev v 2. SKL. Tja se bo uvrstila zmagovalka tega dela tekmovanja, medtem ko bo drugouvrščena zasedba z devetouvrščeno ekipo 2. SKL odigrala kvalifikacijski tekmi za napredovanje v višji rang tekmovanja.
Ekipe, ki bodo v skupinah prvega dela zasedle 3., 4., 5. in 6. mesto, se bodo v treh skupinah merile za razvrstitev od 7. do 18. mesta.
Ekipe, ki bodo v prvem delu v svojih skupinah zasedle 7. in 8. mesto, bodo nastope nadaljevale v Ligi za obstanek, od koder bodo zadnje tri izpadle v 4. SKL, tretjeuvrščena pa se bo na kvalifikacijskih tekmah za obstanek pomerila z drugouvrščeno ekipo 4. SKL.

EKIPE, PRIJAVLJENE V 4. SKL:

Dravograd Koroška, Ivančna Gorica, Žoltasti Troti, Vrani Vransko, Bloke, Vojnik, Cerknica, Brežice, Kranjska Gora, Paklji mladi, Žiri; Hidria.

Rok za prijave je 19. avgust.

EKIPE, PRIJAVLJENE V 1. SKL ZA ŽENSKE:

Athlete Celje, Triglav, Grosuplje, Maribor, Domžale, Konjice, Ilirija, Ježica, Krka, Janina.

Tekmovalni sistem:

  • prvi del: v dvokrožen ligaški sistem,
    • predviden začetek 1. oktobra, zaključek 21. februarja,
  • drugi del: delitev ekip v Ligo za prvaka in Ligo za razvrstitev,
    • predviden začetek 4. marca, zaključek 11. aprila,
  • končnica: polfinale in finale.

V prvem delu se vseh 10 ekip meri po dvokrožnem ligaškem sistemu. V Ligo za prvaka napreduje najboljših šest ekip prvega dela, preostala četverica pa bo s tekmovanjem nadaljevala v Ligi za razvrstitev. Rezultati prvega dela se prenašajo. V končnico bodo napredovale najboljše štiri ekipe Lige za prvaka. V polfinalu bodo ekipe igrale na dve, v finalu pa na tri dobljena srečanja.