KOLUMNA: Najboljši peterki poškodovanih igralcev, ki jih želimo gledati v NBA 2015/16

Rubrika: EuroBasket 2015

V zadnji sezoni lige NBA se je zdelo, da še nikoli nismo videli več poškodovanih igralcev kot v 2014/15. Kljub temu, da statistično to ne drži, pa je bilo to tako občutiti zato, ker smo videli veliko NBA zvezdnikov, ki so »padli«. Kako tem igralcem kaže za sezono 2015/16? Da bo zadeva bolj zanimiva, sem jih razdelil tako kot NBA liga razvršča najboljše peterke na koncu sezone.

PRVA PETERKA

Organizator igre: Kyrie Irving

Kyrie Irving se je poškodoval v četrtičetrini prve tekme finala lige NBA in si zlomil pogačico. S tem je LeBron James verjetno izgubil še zadnje upanje, da Cleveland lahko resno ogrozi kasnejše prvake NBA, Golden State. Po zadnjih poročanjih iz ZDA, naj bi bil nared za igranje šele januarja 2016. Zaradi njegove preteklosti glede poškodb so pri Clevelandu zelo previdni in mu bodo rje namenili še dodaten čas za rehabilitacijo. Irving, ki je v ligi gotovo eden treh najbojših driblerjev spada med eno največjih izgub za ligo NBA v prejnji sezoni.

Irving
(foto: nba.com)

Branilec: Paul George/Kobe Bryant

Paul George se je poškodoval, ko se je zaletel v konstrukcijo koša, ko je še bil na preizkusu za reprezentanco ZDA. Brutalno si je zlomil nogo v predelu gležnja. Na parket se je vrnil v sredini aprila, a svojo Indiano ni mogel pripeljati v končnico. Sedaj ima časa še dodatnih 5 mesecev, da se poškodba popolnoma zaceli (bolj v glavi kot v telesu) in veseli bomo njegovih novih vragolij v NBA.

Kobe Bryant je tudi imel veliko smole s poškodbami v zadnjem obdobju. Strgana Ahilova tetiva, operacija kolena in poškodba rame so v zadnjih dveh sezonah občutno zmanjšale njegovo učinkovitost in prisotnost na terenu. Sezona 2015/16 bi lahko bila njegov labodji spev. A Bryant je borec, ki se ne bo kar tako poslovil in še vedno bo v naslednji sezoni želel, če nič drugega, vreči 20+ metov na tekmo.

Kobe Bryant of the Los Angeles Lakers drives against the Memphis Grizzlies during their NBA game 33 at the Staples Center in Los Angeles, California on January 2, 2014. The Grizzlies went on to win 109-106. AFP PHOTO/MARK RALSTONMARK RALSTON/AFP/Getty Images
(foto: nba.com)

Krilo: Kevin Durant

Kevin Durant je še vedno v centru pozornosti zaradi tega, ker samo z njim v postavi lahko Oklahoma City spet računa na borbo za naslov prvaka lige NBA. Če jim to v sezoni 2015/16 ne uspe, se kaj lahko zgodi, da bo Durant zapustil franšizo Thunder in se podal drugam. Washington se omenja kot realna opcija, saj Durant izhaja iz tega področja. Naslednja sezona je lahko zadnja v kateri lahko tercet Russell Westbrook/Serge Ibaka/Kevin Durant skupaj pride blizu naslova. Glede na to, da je dolgoročno pogodbo z Oklahomo City podpisal tudi center Enes Kanter, bo po naslednji sezoni eden od zgoraj omenjenega terceta mogoče moral zapustiti moštvo. Bo to ravno Durant? Medtem si lahko le želimo, da je njegova poškodba stopala preteklost in bomo lahko uživali v njegovih igrah.

FILE - In a Friday, Oct. 10, 2014 file photo, Oklahoma City Thunder forward Kevin Durant (35) drives to the basket in front of Dallas Mavericks forward Al-Farouq Aminu (7) during the first half of a preseason NBA basketball game, in Dallas, Texas. Durant has a fractured right foot and the NBA's MVP seems likely to be sidelined for at least the start of the season. The team said Sunday, Oct. 12, 2014 in a statement he was diagnosed with a "Jones" fracture — a broken bone at the base of the small toe. (AP Photo/Jim Cowsert, File)
(foto: nba.com)

Krilni center: Carmelo Anthony/Serge Ibaka

Izredno slaba sezona New Yorka je Carmelu Anthonyju olajšala odločitev, da zaradi ponavljajočih se težav s kolenom odide na počitek. V sezono 2015/16 bo vstopil zdrav, a bo imel veliko odgovornost pripeljati New York v cono relevantnosti v NBA kot pritiče tej slavni franšizi.

Medtem je bil Serge Ibaka še ena žrtev poškodbe, zaradi katere Oklahoma City ni izkoristila vseh svojih potencialov v zadnji sezoni. Kot najbolj aktiven bloker v ligi NBA bo vsekakor moral veliko prispevati k želji Oklahome City, da se v naslednji sezoni potegujejo za naslov prvaka.

IbakaDrvis_crop_north
(foto: nba.com)

Center: Chris Bosh

Dal sem ga pod pozicijo centra, ker ga je v Miamiju pogosto igral, čeprav to ni njegova najbolj naravna pozicija. Chris Bosh se bo v sezono 2015/16 vrnil potem, ko so v njegovem telesu našli krvne strdke. Zaradi katerih bi, v končni fazi, lahko tudi umrl. Z njim lahko Miami seže zelo visoko v Vzhodni konferenci in naredi veliko tudi v končnici. Navijači Miamija lahko z veliko mero optimizma zrejo v naslednjo sezono. Za upati je, da bodo ostali zdravi, na čelu z našim Goranom Dragićem.

bosh
(foto: nba.com)

 

DRUGA PETERKA:

Organizator igre: Patrick Beverly

Patrick Beverly je Houstonu zelo manjkal v končnici zadnje sezone, saj je imel zlomljeno zapestje. Ker je Houston pripeljal Tya Lawsona, sedj ne bodo več tako zelo odvisni od Beverlyja, a njegova obramba bo še vedno tisto, kar Rocketsi najbolj cenijo in potrebujejo.

Patrick Beverly
(foto:nba.com)

 

Branilec: Kyle Korver

Poškodba kolena Kyla Korverja v konferenčnem finalu zadnje sezone je bila zadnji žebljiček v krsto Atlante, ki je gladko izgubila proti Clevelandu. Ker pa je Korver star že 34 let, pri Atlanti zelo pozorno spremljajo njegovo rehabilitacijo in upajo, da se bodo lahko še vedno zanašali na njegov met od daleč.

CLEVELAND, OH - DECEMBER 26: Kyle Korver #26 of the Atlanta Hawks goes up for the shot against the Cleveland Cavaliers at The Quicken Loans Arena on December 26, 2013 in Cleveland, Ohio. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2013 NBAE (Photo by David Liam Kyle/NBAE via Getty Images)
(foto: nba.com)

Krilo: Jabari Parker

Vsi ljubitelji košarke in lige NBA smo se zelo veselili iger Jabarija Pakerja v lanski sezoni, a na žalost si je kmalu po začetku lige strgal križne vezi v kolenu. Ker so v novi sezoni pri Milwaukeeju v svoje vrste zvabili Grega Monroea in zadržali jedro najboljših igralcev iz prejšnje sezone, ki je bila za Buckse zelo uspešna, bo Jabari Parker skupaj z ekipo zelo nevaren za naskok proti vrhu Vzhodne konference.

MILWAUKEE, WI - OCTOBER 11: Jabari Parker #12 of the Milwaukee Bucks dribbles the ball against the Chicago Bulls during the game on October 11, 2014 at BMO Harris Bradley Center, Milwaukee, Wisconsin. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2014 NBAE (Photo by Gary Dineen/NBAE via Getty Images)
(foto: nba.com)

Krilni center: Anderson Varejao

Eden najbolj borbenih igralcev v NBA ima za sabo katastrofalno zgodovino poškodb, a je Anderson Varejao še vedno človek, ki ga imajo v Clevelandu zelo radi in lahko s svojimi potezami da ekipi še kar nekaj energije. Glede na to, da se stara in da je v zadnji sezoni strgal Ahilovo tetivo, bo zanimivo spremljati, koliko energije ima še v svojem telesu, da bi Clevelandu pomagal do (končno) prvega naslova prvaka v zgodovini franšize.

Anderson Varejao
(foto: nba.com)

Center: Jusuf Nurkic

Jusuf Nurkić je bil lansko sezono eno bolj prijetnih presenečenj v ligi NBA. Jezen, glasen in agresiven ter z veliko preklinjanja v domačem jeziku, je navduševal z igro proti veliko bolj izkušenim centrom v NBA. Ker si želim tudi veliko šova, komaj čakam, da Nurkića spet vidim na parketu v sezoni 2015/16.

Jusuf Nurkic
(foto: nba.com)

ČASTNE OMEMBE:

Jrue Holiday, Brandon Jennings, Ricky Rubio

Ti trije organizatorji igre so pogosto poškodovani, a ko igrajo, pokažejo ogromno svojega potenciala. Če bodo v sezoni 2015/16 ostali zdravi, bodo svojim ekipam gotovo zeo pomagali do zmag. Ricky Rubio ima v Minnesoti zelo mlado in zanimivo ekipo, ki kar kliče po njegovem poveljevanju v napadu. Jrua Holidaya bi v New Orleansu rad videl na delu s »pošastnim« Anthonyjem Davisom, dvojček Brandon Jennings in Reggie Jackson pa bi v Detroitu lahko spet spominjal na čase Isiaha Thomasa in Joea Dumarsa.

Joel Embiid & Dante Exum

Joel Embiid in Dante Exum se v sezoni 2015/16 ne bosta vrnila na parkete NBA lige, a imata oba potencial, da postaneta NBA zvezdi in žal mi je, da bom na njune igre moral počakati še eno sezono (pri Joelu Embiidu je to že druga sezona zapored). Dante Exum bo po povratku eden ključnih mož v ekipi Utaha, ki bi lahko v bodočnosti spet mešala štrene najboljšim ekipam v Zahodni konferenci.

Za sezono 2015/16 ostaja upanje, da se bodo poškodbe zvezdnikov lige NBA ognile v polnem loku in da bomo lahko v popolnosti uživali v njihovih predstavah na NBA igriščih.