Iz Litije v NCAA: Špan združil košarko in šolanje

s kategorijo
Novice
.

Jure Špan, 22-letni in 193 cm visoki košarkar, že drugo leto zapored uspešno igra in študira na University of South Carolina Upstate. Kljub poškodbi je za njim uspešna sezona. Dosegal je 3,6 točk in 2,6 podaj na tekmo. Velik uspeh je uvrstitev v All Academic team, kar dokazuje, da je vesten študent in super košarkar. Bivši igralec KK Litija ima v sobi izobešene drese slovenske reprezentance in je eden izmed Slovencev, ki ponosno zastopajo našo državo v ameriškem študijskem tekmovanju NCAA. Izredno prijeten in nasmejan fant je že tretjo sezono v ZDA, kjer namerava ostati vsaj še dve leti.

Jure, sezona je končana, pozitivno razmerje zmag in porazov (17-15), a hiter izpad v četrtfinalu konferenčnega turnirja. Verjetno ste pričakovali boljši razplet?
“Cilji so bili višji! A sezona je bila vseeno dobra. Pred mojim prihodom leta 2015 je moja univerza igrala finale konference. Po končani sezoni je ekipo zapustilo 5 igralcev zaključnega leta. To pomeni, da smo ekipa v prenavljanju. Lani smo imeli najmlajšo ekipo v konferenci. Letos pa smo kljub slabi prvi tekmi proti Georgetownu imeli dobro sezono. Za razliko od lanske smo zmagali tudi veliko tesnih končnic, kar kaže na nek karakter in kvaliteto ekipe.”

Kaj sledi?
“Zaradi dobrega razmerja zmag in porazov smo si kljub izpadu v četrtfinalu konferenčne končnice priborili povabilo na College Insider tournament. Ta turnir je bolj za mid-major šole, ki so bile povabljene zaradi dobrega razmerja zmag in porazov, vendar so bile izločene v začetnih bojih končnic.”

V letošnji sezoni si dosegal 3,6 točk na tekmo in 2,6 podaj v 23 in pol minutah na igrišču. Zaupali so ti vlogo enega izmed organizatorjev igre skupaj z Mikeom Cunninghamom. Si zadovoljen?
“Po dobri prvi sezoni sem se med poletjem odlično pripravil na novo sezono. Sodeloval sem tudi z slovenskim strokovnjakom dr. Mitjo Bračičem. Le dva tedna pred začetkom sezone sem si strgal vez v levem gležnju, kar me je za en teden postavilo na bergle. Zaradi tega, sem imel prvih pet tekem omejitev igralnega časa na 15 minut.”

Kdo postavi to omejitev?
“Zdravstvena služba univerze. Trener mi je teh 15 minut razdelil na štiri ali 5 krajših vstopov na igrišče. Strah pred ponovno poškodbo in manjko treningov pa sta bila dovolj, da sem imel na začetku velikokrat povsem prazno statistiko.”

V nadaljevanju sezone si postal eden pomembnejših členov ekipe.
“Ja! Predvsem v obrambi. Agresivna igra v obrambi, veliko energije in želje mi je prineslo veliko minut. Trener mi je vedno bolj zaupal, tako da sem na koncu kljub rednim bolečinam v gležnju zadovoljen s svojo predstavo.”

Tudi vsi v Sloveniji smo te spremljali na portalu kosarka.si. V začetku marca si bil izbran v ALL ACADEMIC TEAM (Igralec je lahko zbran v to ekipo le, če ima povprečje ocen vsaj 3.0). Čestitamo!
“Zelo sem ponosen na to nagrado. Eden izmed razlogov za študij v ZDA je bil, da si zagotovim ustrezno izobrazbo. Z povprečjem 3,75 in dobrimi igrami sem si izboril mesto v tej ekipi.”

Celoten intervju pa si lahko preberete na spletni strani LV Prospects, partnerju rubrike Slovenke in Slovenci v NCAA.

:: CELOTEN INTERVJU Z JURETOM ŠPANOM