Ivković prva trenerska legenda Evrolige

v rubriki
Evropske lige
s kategorijo
Novice
.

Evroliga je sporočila, da bodo srbskega trenerja Dušana Dudo Ivkovića po skoraj petdesetih letih dela v košarki 20. septembra v Grčiji kot prvega trenerja razglasili za Legendo Evrolige.

Ivković se pri 73 letih poslavlja od 48 letne trenerske kariere, slovo pa bo obeležil z vodenjem ALL-STAR ekipe, ki jo bodo sestavljali njegovi nekdanji soigralci in sicer na tekmi proti Olympiacosu, ki ga je dvakrat popeljal do naslova prvaka Evrolige.
Ekipo zvezdnikov, ki jo bo vodil bodo sestavljali Dimitris Diamantidis, Sarunas Jasikevicius, Juan Carlos Navarro, Theo Papaloukas, Ramnas Siskauskas, Thomas Heurtel, Stefan Marković, Milos Teodosić, Nikos Zisis, Bogdan Bogdanović, Kostas Sloukas, Cedi Osman, Nikola Kalinić, Furkan Korkmaz, Pero Antić, Dario Šarić, Viktor Khryapa, Kyle Hines, Boban Marjanović. in Mirsad Turkcan.

»Veseli nas, da bo Dušan Ivković prvi trener, ki bo postal Legenda Eurolige«, je povedal predsednik Evrolige Jordi Bertomeu, ki bo Ivkoviću tudi predal nagrado in dodal: »Težko je opisati Dušanov status v trenerskem svetu, tako v smislu mentorstva neskončnemu številu igralcev kot tudi v smislu vzora ostalim trenerjem. Njegov doprinos Evroligi je zares izjemen in vreden spoštovanja.«

Ivkovič je kot košarkar med letoma 1958 in 1968 igral za beograjski Radničnki, dobri deset let kasneje pa je začel delovati kot trener in sicer na klopi Partizana. V svoji dolgoletni karieri je sedel še na klopi Arisa, Radničkega, Šibenika, Vojvodine, PAOK-a, Panioniosa, Olympiacosa, AEK-ja, CSKA-ja, Dynama in Anadolu Efesa, vodil pa je tudi reprezentanco Jugoslavije (1987-1995) in Srbije (2008-2013). V vsem tem času se Duda lahko pohvali s številnimi lovorikami med katerimo so večkratni naslovi prvakov v Grčiji, Turčiji in Rusiji, številni osvojeni nacionalni pokali ter seveda naslov prvaka v EuroCupu in dvakratni naslov prvaka Evrolige (1997 in 2012), bil pa je tudi trener leta v Evroligi (2012).