Hopsi boljši od tigrov, Krka od Šenčurja, Laščani blesteli v Šentjurju

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Zlatoroga so v Šentjurju prišli do druge zmage v tej sezoni Lige Nova KBM. Hopsi so bili pred domačimi gledalci boljši od vodilne Primorske, Krka pa je ugnala Šenčur. V nedeljo bomo spremljali ljubljanski obračun med Ilirijo in Olimpijo, Helios Suns bo gostil Rogaško.

Liga Nova KBM, 10. krog, 16.12.

Šentjur – ZLATOROG LAŠKO 48:80 (11:23, 22:26, 5:16, 10:15)
Williams 14, Bolčina (10 skokov) in Popadić po 11; Kusovac 16, Lapornik (6 skokov) in Barič po 15.

V obračunu zadnjeuvrščenih ekip je Zlatorog prekinil niz petih porazov in Šentjurju zadal četrti zaporedni neuspeh. Laščani so vknjižili šele drugi par točk v ligi Nova KBM, a še naprej ostajajo na zadnjem, desetem mestu, Šentjurju pa so se približali na zmago zaostanka.

Varovanci trenerja Aleša Pipana so zmagali več kot zasluženo, saj so vodili vse od pete minute dalje. Do dvomestne prednosti so prišli že v prvi četrtini, ob odmoru je bil zmagovalec praktično že znan, po treh četrtinah pa se je Šentjurju obetala prava katastrofa.

Na koncu je do nje tudi prišlo, tako da je zdaj Šentjur lastnik najvišjih dveh porazov v sezoni, tako v gosteh kot doma. Pri Petrol Olimpiji je izgubil s 63:100, z današnjimi 32 točkami zaostanka proti Zlatorogu pa je presegel tudi rekord Petrola Olimpije, ki je v Novem mestu slavil s 96:74. Hkrati so izbranci Andreja Žaklja postavili tudi nov mejnik po najnižjem številu doseženih točk. Presegli so lasten neslaven rekord iz tretjega kroga, ko so dosegli 55 točk.

V Ligi Nova KBM sta letos na sporedu še dva kola, redno enajsto naslednji konec tedna ter ob koncu leta še prvo kolo iz oktobra, kar pomeni, da se bosta Šentjur in Zlatorog še enkrat srečala 30. decembra. Pred tem bo Šentjur gostoval v Domžalah, Zlatorog pa v Kopru.

HOPSI POLZELA – Sixt Primorska 85:66 (26:18, 22:17, 13:13, 24:18)
Čup 22 (8 skokov), Rotar 17, Borse 12 (6 asistenc); Mulalić 22, Čakarun 12 (8 skokov), Ferme 10.

Hopsi so se oddolžili vodilni ekipi lige Nova KBM za poraz pred dobrimi tremi tedni v zaostali tekmi prvega kola. V Kopru je Sixt Primorska zmagala s sedmimi točkami razlike, na Polzeli pa je bilo 85:66. Za domačine je to tretja zaporedna zmaga, ki jih je pripeljala do 50-odstotnega izkupička, Koprčani pa so doživeli tretji poraz, a s 7-3 še naprej ostajajo na prvem mestu na lestvici.

Za Primorce je bil to šele peti poraz na devetnajstih tekmah v tej sezoni v dveh tekmovanjih in tri od teh so doživeli v decembru. Hkrati je bil to tudi njihov najvišji v sezoni.

Polzeljani so zmagali povsem zasluženo, saj so imeli vseh štirideset minut dogajanje pod nadzorom. V prvem polčasu so prišli do prednosti trinajstih točk, po treh četrtinah je bila razlika nespremenjena, do konca tekme pa so gostitelji še dodatno potrdili premoč. Pet igralcev Hopsov je imelo dvomestno število točk – največ jih je zbral Dejan Čup (22, 8 skokov), pri gostih pa je pozitivno oceno dobil le Mirko Mulalić (22 točk).

Hopsi in Sixt Primorska bosta letos v Ligi Nova KBM še enkrat stopili na parket; varovanci Boštjana Kuharja bodo 23. decembra gostovali v Šenčurju, Jurica Golemac in igralci pa bodo gostili zadnjeuvrščeni Zlatorog.

KRKA – Šenčur GGD 84:76 (24:25, 12:15, 26:22, 22:14)
Marinelli 29 (5 asistenc), Dimec 11 (7 skokov), Kovačevič 10; Murić 19 (7 skokov), Pavić 13 (8 skokov), Rizvić 11.

Košarkarji Krke so zabeležili tretjo zmago v zadnjih štirih nastopih v Ligi Nova KBM, tako da se počasi vzpenjajo po lestvici. Po polovici odigranih tekem prvega dela so pri izkupičku 4-5 in znotraj mest, ki prinašajo uvrstitev v Ligo za prvaka. Šenčur Gorenjska gradbena družba je doživel četrti poraz, a je še vedno nad polovičnim izkupičkom in trdno zasidran v sredini razpredelnice.

Zanimiva in izenačena tekma je epilog doživela v zadnjih minutah, ključne koše pa je dosegel prvi strelec Krke v Ligi Nova KBM Maj Kovačevič, ki je sicer z desetimi doseženimi točkami zaostal za svojim povprečjem (14,3). Tri minute pred koncem je 27-letni Kovačevič zadel trojko in dobil še dodatni prosti met, ki je Krko popeljal do prednosti 78:73. V naslednjem napadu je za povišanje vodstva domačih zabil Marko Jošilo, piko na i pa sta nato postavila Domen Bratož s črte prostih metov in Žiga Dimec.

Prvi strelec tekme je bil Paolo Marinelli z 29 točkami – 21 v drugem polčasu. Iz igre je metal 9:13, ob tem pa je zbral še pet podaj in štiri skoke, tako da je z indeksom 33 glavni kandidat za MVP kroga. Pri poražencih je Dino Murić dosegel 19 točk, le sedem v drugem delu.

Krka in Šenčur Gorenjska gradbena družba se bosta še enkrat srečala že čez dva tedna v zaostali tekmi prvega kola, pred tem pa ju čaka še redno enajsto, in sicer Krko 21. decembra v Stožicah, Šenčur pa dva dni kasneje s Polzeljani na Gorenjskem.