FOTO: Kapetan bo Vidmar, danes pride Čančar

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Slovenska moška članska reprezentanca je začela s pripravami na kvalifikacije na svetovno prvenstvo. V Ljubljani se je zbralo deset košarkarjev, Hrovat se je ekipi pridružil sinoči, Vlatko Čančar pa danes zjutraj. V petek četo Rada Trifunovića čaka obračun z Belorusi, v nedeljo pa s Španci. Pri vseh igralcih pa je bilo vidno prisotno zadovoljstvo, da so po dobrih dveh mesecih sezone spet doma!

Sedem evropskih prvakov

V petek zvečer bodo lahko gledalci v Stožicah pozdravili sedem evropskih prvakov: Žigo Dimca, Vlatka Čančarja, Klemna Prepeliča, Jako Blažiča, Matica Rebca, Sašo Zagorca in novega kapetana izbrane vrste Gašperja Vidmarja.

Selektor Trifunović je odsotnosti sprejel z obžalovanjem, a hkrati poudarja, da je ves čas pričakoval, da se bo zgodilo nekaj takega, zato je imel vseskozi pripravljen rezervni načrt. “Imamo ekipo, kakršno imamo, in zame je to najboljša ekipa na svetu,” pravi Trifunović in nadaljuje: “Mislim, da nismo v tako slabem položaju. Druge reprezentance imajo precej hujše težave, saj na primer Španija, s katero se bomo merili v nedeljo v Burgosu, nima v postavi niti enega košarkarja z zadnjega evropskega prvenstva.”

Vidne vloge

“Vsi naši igralci imajo vidne vloge v klubih, večina jih pozna sistem dela Igorja Kokoškova in od tega ne bomo veliko odstopali. Ključno je, da v teh štirih dneh, kolikor imamo časa, porazdelimo vloge. Nimamo sicer Gorana Dragića, ki je bil vodja reprezentance na evropskem prvenstvu, imamo pa dovolj drugih kakovostnih igralcev, s katerimi lahko odkrito startamo na dve zmagi. Poleg štirih točk si želimo ustvariti vzdušje in energijo, ki je to ekipo krasila na evropskem prvenstvu,” dodaja Trifunović.

Razbremenjeni Jaka

Njegove besede je potrdil tudi Jaka Blažič, ki priznava, da mu je zlata medalja na evropskem prvenstvu odprla nove dimenzije v košarki. “Ko tako dolgo delaš in se trudiš, nato pa osvojiš zlato medaljo, ti s hrbta pade ogromno breme. V mojem novem klubu so bili vsi zelo ponosni na naš uspeh, meni pa je evropsko prvenstvo dvignilo samozavest in zdaj igram bistveno bolje kot prejšnjo sezono,” meni Blažič. Glede reprezentance pa je dodal: “Res je, da smo v okrnjeni postavi, vendar večina, ki nas je tukaj, je seznanjena s sistemom igre in delom strokovnega štaba, tako da smo v tem pogledu v prednosti pred ostalimi. Mislim, da ne bomo imeli težav z vključevanjem v način igre in da bomo naredili to, za kar smo bili poklicani.”

Kapetanski trak bo ob odsotnosti Gorana Dragića nosil Gašper Vidmar, ki je po evropskem prvenstvu sicer napovedal reprezentančno upokojitev, a se je nato po pogovoru s selektorjem hitro premislil. “V bistvu me ni bilo treba veliko prepričevati. Lepo je spet videti vse te fante, s katerimi smo bili dva meseca odlična ‘klapa’. Vedno sem z veseljem in ponosom igral za Slovenijo in tudi zdaj bom skušal po najboljših močeh pomagati, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo,” pravi Vidmar.

Prišel še Mahkovic

Selektor Trifunović bo v prvem ciklusu kvalifikacij razpolagal z dvanajstimi igralci – v nedeljo je vpoklical še Blaža Mahkovica, zaveda pa se, da je sistem tekmovanja tako zapleten in neugoden, da bo vsaka tekma odločilna. Zmagi v petek ob 20.30 proti Belorusiji in v nedeljo ob 19. uri proti Španiji bi bili idealni popotnici za drugi ciklus februarja 2018, ko bo Slovenija gostovala v Črni gori in Belorusiji. Nato junija sledita še domači preizkušnji s Španijo in Črno goro, novembra 2018 pa bodo prve tri ekipe iz te skupine napredovale v novoustanovljeno skupino, kjer bodo še Turčija, Latvija, Ukrajina ali Švedska. Na prvenstvo se bodo uvrstile prve tri ekipe iz nove skupine, na 32-članskem svetovnem prvenstvu na Kitajskem pa bo zgolj dvanajst ekip iz Evrope.

Kvalifikacije za SP 2019:

1. krog, 24.11.
Slovenija – Belorusija (20.30)

2. krog, 26.11.
Španija – Slovenija (19.30)