Bo Romanu Liscu uspelo?

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Ni skrivnost, da sta si bila Petrol Olimpija in Košarkarska zveza Slovenije daleč proč, vsak na svojem bregu, vsak na svojem okopu. V preteklosti se je nabralo precej zadev: spremembe v regionalni ligi, obvezno igranje slovenskih klubov Lige ABA v domačem prvenstvu od prvega kroga sta le dve pereči temi, okoli sta se KZS in Olimpija motali kot mačka okoli vrele kaše. Skupnih pogledov ni bilo. Vsak je imel svoj interes, KZS je pazil, da ne zamoči ali prikrajša mlajše rodove za reprezentančne nastope, Olimpija pa je vedela, da na treh frontah v isti sezoni težko igra.

Lani tako, letos drugače

Pa se je zgodilo. Popustil ni nihče. KZS je dobil prvenstvo z vsemi klubi. Olimpijo je takorekoč prisilil, da igra.

Ali je doseglo svoj namen, še nismo povsem prepričani. Tej ligi nekaj manjka. Morda tekmovalni naboj. V tem hipu ni tako pomembno. Olimpija je lani igrala po tri tekme na teden, ob tem pa imela precej sreče s poškodbami, pa tudi z izbiro igralcev – sveta trojica Nikola Janković, Devin Oliver (rabil je nekaj časa, a upravičil vanj vložen vsak cent!), Brandon Jefferson je delovala in gnala to Olimpijo naprej. Nekako je to izgledalo obetavneje kot letos.

Kaj pravi Združenje prvoligašev?

Letos te sreče ni bilo. Niti ne z nakupi, za nameček sta dve poškodbi načeli zmaje. Zato ne čudi dejstvo, da Roman Lisac, novi direktor Olimpije išče rešitev, kako bi zmaje za kak mesec osvobodil domače lige. V prvi vrsti bo moral zgladiti zamere, ki jih ima KZS od Olimpije. To verjetno ne bo težko. Predsednik Matej Erjavec in Lisac sta dobra znanca, kolega, ki često obedujeta skupaj. Na zadnje kosilo je npr. Lisac celo zamudil. Drugače povedano: na obeh straneh vlada želja po pogovoru, rešitvi. Verjetno bi zmajem koristilo že, če bi izpustili tekmo ali dve na mesec in jo odigrali med prazniki ali v prostih terminih. Zanimivo pa bo videti, kaj na to porečejo v združenju prvoligašev oz .ostali klubi. Ki se jih mora vsaj vprašati za mnenje, ne pa le obvestiti o končnih sklepih.

Dejansko pa združenje pretirane moči niti nima. Jo bo kdaj imelo? Bo, ko bo prevzelo ligo v svoje roke. Takrat ne bo prejemal le obvestil, ampak bo tudi (so)odločal.