Bertomeu: Evroligaška moštva ne bodo spoštovala fibinega koledarja

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Jordi Bertomeu, prvi mož Evrolige, se je v intervjuju za španski radio Cadena Ser razgovoril o prihodnji sezoni Evrolige in o že dlje časa trajajočem konfliktu s FIBA. Ta se le še stopnjuje, predvsem zaradi novega koledarja kvalifikacijskih tekem, ki ga je predstavila FIBA.

»Tako liga NBA kot Evroliga sta že pred časom izrazili svoje stališče, od katerega ne bosta odstopili,« je dejal Bertomeu in dodal: »Pred letom in pol smo imeli skupščino, na kateri so se moštva odločila, da ne bodo sodelovala v fibinem novem projektu in še vedno stojimo za našim stališčem. Julija bomo imeli nov sestanek, na katerem bomo govorili o novem urniku za naslednjo sezono. Morda bomo lahko kako pomagali pri Eurocupu, a pri Evroligi je skoraj nemogoče, da bi prišli nasproti. To enostavno ne more biti naš problem, to je problem tistih, ki so sestavili tako absurden urnik tekmovanja, za katerega se ve, da se ga najboljši košarkarji ne bodo mogli udeležiti«.

Prvi mož Evrolige je v nadaljevanju dejal, da bi morale biti kvalifikacije za svetovno prvenstvo prilagojene tako, da bi vse reprezentance lahko v njih nastopile s svojo najmočnejšo zasedbo, kar je tudi najbolj pošteno do vseh navijačev. »Ne razumem, kako lahko od evropskih moštev zahtevajo nekaj, kar ne zahtevajo od NBA moštev. Njihov projekt nima nikakršnega smisla. To jim poskušamo dopovedati zadnja štiri leta, hkrati pa smo jih predstavili kar nekaj alternativ, a na strani FIBA ni nobenega posluha.«, je zaključil Bartomeu.

Ponovno je najbolj žalostno to, da bodo posledice trpele reprezentance, predvsem tiste, katerih najboljši košarkarjih igrajo pri evropskih velikanih in v najmočnejši košarkarski ligi čez lužo.