V mrzli Belorusiji potrditi zmago v Črni gori

Rubrika: Reprezentanca

Slovenci so dan po pomembni zmagi proti reprezentanci Črne gore odpotovali v Belorusijo, kjer jih v ponedeljek, ob 17.30 čaka obračun z domačo reprezentanco. Po treh kolih so naši košarkarji zabeležili dve zmagi in poraz, Belorusi pa slasti zmage še niso okusili.

Kvalifikacije za SP 2019, 4. krog. 26.2.
Belorusija – Slovenija (17.30)

Še najbližje uspehu so Belorusi bili v petek, ko so po izenačenem boju klonili proti Španiji. Na prvi medsebojni tekmi (sploh prvi medsebojni tekmi obeh članskih izbranih vrst v zgodovini) so Slovenci zmagali s 13 točkami naskoka. Najboljši strelec na tistem srečanju je bil Vlatko Čančar, ki je dosegel 20 točk.

Najboljši strelec Belorusov na prvi tekmi je bil Maalik Wayns, ki pa v drugem ciklu ne bo nosil beloruskega dresa. Belorusi so namreč reprezentanci priključili Devona Saddlerja. V ZDA rojeni organizator igre v tej sezoni brani barve ekipe Tsmoki Minsk, na tekmi proti Španiji je dosegel devet točk ter sedem asistenc. Po polovici prvega dela kvalifikacij za SP je najboljši strelec Belorusov Vitali Liutych s povprečjem 14,7 točke na tekmo.

Reprezentanca evropskih prvakov bo tokrat nastopila brez kapetana Gašperja Vidmarja. Njegovo vlogo bo v Minsku prevzel Klemen Prepelič, ki je najboljši strelec (18,3) in podajalec (6,3) Slovenije. Selektor Trifunović ima na razpolago trinajst košarkarjev, na tekmi pa ima pravico nastopiti dvanajsterica.

Z zmago v Belorusiji bi si Slovenija tudi teoretično že zagotovila nastop v drugem delu kvalifikacij, kjer se bo trem najboljšim ekipa skupine A pridružila trojica iz skupine B, ki jo sestavljajo Latvija, Švedska, Turčija in Ukrajina. Po polovici prvega dela v tej skupini ni več neporažene ekipe. Turki in Ukrajinci so zmagali po dvakrat, Latvici in Švedi pa po enkrat.

Prenos srečanja si lahko ogledate na Kanalu A.

Izjave pred tekmo:

Radovan Trifunović, selektor slovenske moške članske reprezentance:
Belorusija je ekipa, ki je na zadnji tekmi pred svojim občinstvom pokazala izredno igro. Igrati bomo morali od prve minute agresivno v obrambi in poskušati speljati kakšen protinapad, da se sprostimo in odigramo dobro tekmo. Na tej tekmi bo ključ predvsem dobra, čvrsta obramba zaključena z dobrim skokom. Fantje so dobro osredotočeni in kot pri vsakem športniki, je naša zelja zmagati. Fantje bodo vsekakor dali vse od sebe, saj res radi igrajo za reprezentanco.

Luka Rupnik, slovenski reprezentant:
Po pomembni zmagi v Podgorici smo imeli nekaj časa za regeneracijo in verjamem, da se bomo dobro pripravili na domačine. Doma igrajo dobro, hitro košarko, kar so dokazali proti spancem, katerim so dihali za vrat do konca tekme. Morali bomo kontrolirati skok, biti čvrsti v obrambi in strpni v napadu.

Edo Murić, slovenski reprezentant:
“Belorusi so na zadnji domači tekmi proti Španiji dokazali, da se jih doma ne sme podcenjevati in od začetka igrati stoodstotno. Brez Vidmarja, ki je predstavljal naše glavno orožje pod košem, nas čaka vse prej kot lahka naloga.”

Žiga Dimec, slovenski reprezentant:
V Minsku nas čaka še četrta tekma kvalifikacij. Z zmago bi si že priborili nastop v drugem delu. Dobro se moramo pripraviti na nasprotnika in dati vse od sebe, da pridemo do novega para točk. Odigrati moramo tako kot znamo – čvrsto in delovati kot prava ekipa.