Znana reprezentanca, Duščak pa namesto Sluge

Rubrika: Ženska košarka

Damir Grgić je predstavil seznam 12 košarkaric, ki bodo poskušale Sloveniji priigrati premierni nastop na evropskem prvenstvu za ženske. Vseh dvanajst igralk je v slovenskem dresu nastopilo tudi v drugem ciklusu. Slovenske košarkarice se bodo 19. novembra v Celju pomerile z reprezentanco Litve, 23. pa gostujejo v Latviji.

slovenija clanice

Slab mesec loči slovensko žensko reprezentanco od zadnjih dveh nastopov v  kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo potekalo prihodnje leto na Češkem. Selektor Damir Grgić je določil 12 košarkaric, ki se bodo borile za premierni nastop slovenske ženske izbrane vrste na velikem tekmovanju. Seznam sestavljajo dekleta, ki so dres s slovensko zastavo nosile že v drugem ciklusu kvalifikacij.

S pripravami na zaključni del kvalifikacij bodo slovenske košarkarice začele 14. novembra. Pet dni kasneje bodo v Celju, ob 18.00, odigrale srečanje proti Litvi. Litovsko reprezentanco so naše reprezentantke na gostovanju ugnale s 73:64. 23. novembra se naše reprezentantke odpravljajo še na gostovanje v Rigo, kjer bodo poskušale še drugič v teh kvalifikacijah ugnati latvijsko izbrano vrsto.

V kvalifikacije za nastop na ženski EuroBasket 2017 se je novembra 2015 podalo 33 reprezentanc. Na sklepni turnir se bodo ob gostiteljicah, uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter najboljših šest drugouvrščenih reprezentanc. Za določitev slednjih FIBA v skupinah s po štirimi izbranimi vrstami ne bo upoštevala rezultatov tekem z zadnjeuvrščenimi.

36. evropsko prvenstvo za ženske bo potekalo na Češkem med 16. in 27. junijem 2017. Tekme bosta gostili mesti Praga in Hradec Kralove. Na prvenstvu bo nastopilo 16 ekip, ki bodo razporejene v štiri skupine. Na dosedanjih izvedbah evropskih prvenstev za ženske je največ naslovov osvojila Sovjetska zveza (21), tri zlate medalje je osvojila Rusija, dvakrat so evropske prvakinje postale košarkarice Francije in Španije, po en naslov pa ima sedem reprezentanc. Na minulem evropskem prvenstvu, ki je potekalo lansko leto na Madžarskem in v Romuniji, je zlato osvojila reprezentanca Srbije, ki je v finalu ugnala francosko izbrano vrsto.

Damir Grgič, selektor ženske članske reprezentance:
“Najbolj vesel sem dejstva, da so vse igralke zdrave ter da v svojih klubih na začetku sezone igrajo na zelo visokem nivoju. Mislim, da vsi skupaj z nestrpnostjo pričakujemo začetek zadnjega ciklusa teh kvalifikacij. Vsekakor se bomo skušali v kratkem času, ki ga imamo na voljo, optimalno pripraviti na oba tekmeca ter si na tekmah, ki sta pred nami zagotoviti zgodovinsko uvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo, kar doslej ni uspelo še nobeni generaciji slovenskih košarkaric. Dobro vemo, kako velika stvar bi bila to za celotno slovensko žensko košarko, ki je v zadnjih letih nedvomno storila velik korak naprej. Že sedaj vabim slovenske navijače, da 19. novembra pridejo v čim večjem številu v Celje na tekmo proti Litvi in pripravijo vzdušje, ki smo mu bili priča že na domači tekmi proti Latviji.”

Alenka Škreblin, direktorica ženske članske reprezentance:
“Pred nami je še sklepni del kvalifikacij za žensko evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Češkem. Oba predhodna ciklusa sta bila zelo uspešna in želeli bi, da projekt, ki smo ga začeli pred letom dni, zaključimo pozitivno. Veseli nas dejstvo, da so se vabilu odzvala vsa dekleta. Vse košarkarice s seznama v svojih klubskih sredinah dobivajo priložnost za igro, prikazujejo dobro formo in samo upamo lahko, da to zadržijo do zbora oziroma zaključka kvalifikacij. Vzdušje v reprezentanci ni bilo nikoli vprašljivo, zato se že veselimo zbora in dobrega dela. Vse ljubitelje košarke vabim 19. novembra v Celje.”