Željko Zagorac okrepil Škofjeločane

Rubrika: Liga Nova KBM

Škofjeloški LTH Castings je manj kot teden dni pred začetkom nove sezone v svoje vrste pridobil izjemno pomembno okrepitev. Dres »Ulitkarjev« bo v tej sezoni nosil nekdanji slovenski reprezentant in lanskoletni prvak Lige Nova KBM 35-letni Željko Zagorac, katerega je v Škofjo Loko privabil ambiciozen projekt in dobro delo na treningih.

0410_zagorac
Željko Zagorac bo okrepil Škofjeločane. (foto: Igor Martinšek)

Željko Zagorac (204 cm, 1981) je skupaj s četo Tomaža Fartka v zadnjem času že pridno pilil formo pred prihajajočo sezono, tako da za uigravanje ne bo potreboval dodatnega časa. »Dolgo časa sem čakal na pravo ponudbo in ker na koncu te ni bilo, sem se kljub nekaterim ponudbam iz tujine, ki me niso prepričale, odločil priskočiti na pomoč škofjeloškemu prvoligašu. Glede na to, da klub sodeluje z Union Olimpijo in da je velika večina košarkarjev mladih, je bilo jasno, da v ekipi potrebujejo tudi nekaj izkušenj, zato nisem okleval in prišel pomagat, hkrati pa sebe čim prej vrniti v trenažni proces,« je o razlogih za prihod v Škofjo Loko spregovoril starejši od bratov Zagorac, ki se zaveda svoje vloge v ekipi: »Kaj lahko doprinesem ekipi, bo pokazal čas. Sigurno pa je, da moram biti vez med trenerjem in igralci oz. biti t.i. trenerjeva podaljšana roka tako na kot tudi izven terena. Biti jim moram za zgled in jih pravilno usmerjati, saj bo tako vsem skupaj veliko lažje.«

Za izkušenega Zagorca bo to že 12. ekipa, za katero bo nastopil v članski konkurenci. Tokrat bo škofjeloški ekipi poizkušal pomagati obstati med elito, a se hkrati zaveda, da to še zdaleč ne sme biti edini cilj v letošnji sezoni. »Potrpežljivost bo zelo pomembna, saj sem prepričan, da bo v sami igri še vedno prisotno ogromno število nihanj. To je nekako tudi za pričakovati, saj gre za izredno mlado in neizkušeno ekipo. Cilj mora biti, da kak izmed teh mladih fantov eksplodira, kakor smo v preteklosti v Škofji Loki že videli, seveda pa ob tem ne smemo pozabiti niti za rezultat. Kakor hitro bo le mogoče, si bomo poizkušali priboriti obstanek med prvoligaši.«

Nastopal v kar sedmih  tujih državah

35-letni košarkar, ki lahko zaigra tako na položaju krilnega kot tudi klasičnega centra, ima za sabo izjemno bogato kariero. Že v mladih letih z Union Olimpijo leta 2001 osvojil naslov državnih in pokalnih prvakov, leta 2003 pa dodal še en pokalni naslov. Vmes je oblekel dres Geoplina Slovana, v sezoni 2003/2004 pa se je prvič v karieri preizkusil tudi v tujini. Nosil je dres nemškega prvoligaša Braunschweiga, nato pa na tujem branil še barve avstrijskih Superfund Bullsov, ruskega Ural Greata, poljskega Anwila, češkega Prostejova, turškega Aliaga Petkima in nazadnje v sezoni 2013/14 madžarskega KC Szombathelyja.

Agresivnost, nepopustljivost, hitra igra in ogromna energija

V Gospiću rojeni košarkar se je med igranjem v tujini kar nekajkrat vrnil v Slovenijo, kjer je bil nato še član Heliosa, znova pa je v letu 2012 oblekel tudi dres Union Olimpije in Slovana. Po uspešnem nastopanju na Madžarskem je Zagorac prvič v karieri oblekel dres Grosupljega, kjer je odigral v sezoni 2014/15 v povrečju na tekmo dosegal kar 18,2 točke in 8,5 skoka na tekmo. Njegov doprinos seveda ni ostal neopazen, zato so ga znova k sebi privabili domžalski Helios Sunsi, pri katerih je Željko odigral eno glavnih vlog ob osvojitvi naslova državnih prvakov in prvakov pokala Alpe Adria in kot kapetan zasluženo dvignil obe lovoriki. »Veliko je lepih spominov, a lanska sezona, ki smo jo kronali z osvojitvijo državnega prvaka kot nefavoriti bo zagotovo za vedno ostala v spominu,« se sezone spominja nekdanji reprezentant Slovenije. O tem, kaj bo škofjeloško ekipo krasilo v letošnji sezoni, pa je odločno dodal: »Agresivnost, nepopustljivost, hitra igra in ogromna energija!«.

Zagorac na prvi tekmi sezone proti Primorski še ne bo imel pravice nastopati, bo pa zato prvič moder dres LTH Castingsa oblekel na gostovanju v 2. kolu v Rogaški Slatini.