Stephen Curry: “Odigrati moram najboljšo tekmo kariere”

Rubrika: Liga NBA

Ko so Golden State Warriorsi v finalni seriji po štirih tekmah vodili s 3:1 v zmagah, je celoten košarkarski svet mislil, da je finale odločeno. Nenazadnje so Bojevniki le enkrat v celotni sezoni izgubili na dveh zaporednih tekmah, poleg tega pa so imeli na voljo kar dve zaključni žogici, da ubranijo naslov, od tega eno na domačem parketu.

Kljub temu pa so se košarkarji Golden Statea le dve tekmi kasneje znašli v nezavidljivem položaju – Cleveland Cavaliersi so dobili dve tekmi, razigral pa se je LeBron James, ki je na teh dveh tekmah skupno dosegel kar 82 točk. In čeprav je svoj strelski občutek, ki ga je krasil praktično skozi celotno sezono, znova našel tudi Stephen Curry, se ta zaveda, za kako pomembno tekmo gre.

»Odigrati moram najboljšo tekmo leta, če ne celo najboljšo tekmo kariere, saj je na kocki veliko,« je zbranim medijem povedal Curry. »To pa ne pomeni, da moram doseči 50 točk.

Foto: Bob Donnan/Pool/Getty Images.
Foto: Bob Donnan/Pool/Getty Images.

Pomeni, da moram nadzorovati tempo igre. Ko moram biti agresiven, potem preprosto moram biti agresiven, a vse moram početi pod nadzorom, znotraj shem, ki smo jih vajeni kot ekipa. Osredotočiti se je potrebno na podrobnosti na obeh straneh igrišča. Vse to sestavlja odlično tekmo, in to moram storiti.«

Pozornost celotne košarkarske javnosti bo v nedeljo tako usmerjena v Oakland, kjer bo v Oracle Areni odigrana sedma tekma. Tudi pritisk s strani medijev je veliko večji, kot kadarkoli doslej, in tega se zaveda tudi Steve Kerr, glavni trener Golden Statea.

»Mediji vse skupaj obrnejo, kot da je naš sloves na črti zaradi te sedme tekme. Skušamo samo dobiti to tekmo, nič pa se ne spremeni glede kogarkoli, v katerikoli ekipi, ne glede na zmago ali poraz. Spremeni le zgodbe, ki jih pišejo mediji,« je novinarjem v soboto zaupal Kerr.

Mnogo igralcev se je tako prvič v svoji karieri znašlo v situaciji, kjer bodo v finalu Lige NBA zaigrali na sedmi tekmi. Golden State je s sedmo tekmo opravil že v konferenčnem finalu zahoda, ko so košarkarji iz Oaklanda proti Oklahomi City Thunder nadoknadili zaostanek z 1:3 v zmagah.

Pritisk je tokrat večji.

»Če ne čutiš pritiska sedme tekme, potem verjetno nisi človek. To sem tudi povedal svojim igralcem. Seveda bodo občutili pritisk. Zagotovo bodo nervozni. Ampak kako srečni smo lahko, da čutimo ta pritisk? Lahko bi igrali za ekipo, ki vsako leto sezono zaključi po rednem delu, zaslužili kup denarja, in končnico spremljali iz kavča.«

Na vprašanje, če je Kerr v zadnjih 36 urah preveril, v kakšnem stanju je Curry, je Kerr šaljivo odgovoril, da ‘sta si stalno izmenjevala tvite’.

Curry je ob provokacijah glede dogajanja okoli parketa, ostal hladen.

»Nič, kar se dogaja, me ne bo zmotilo ali pa odvrnilo fokusa od tega, kar se dogaja na igrišču.

Foto: GI.
Foto: GI.

Veliko me sprašujejo, če sem se pogovoril z Ayesho, in tudi na te pogovore bomo nekega dne prišli. Ampak to ne sme odvrniti pozornosti od tega, kaj je moja dolžnost na parketu, in kakšnih bo naslednjih 48 ur do sedme tekme. To je vse, kar me skrbi. Morda bom moral le odklopiti brezžični internet v hiši.«

Curry se je šalil o sporočilih žene Ayeshe na Twitterju, ki je po šesti tekmi, na kateri je bil Steph izključen, tvitnila kar nekaj sporočil, usmerjenih na Ligo NBA. Za tem je tvite izbrisala in se opravičila, stvar pa je, vsaj zaenkrat, pozabljena.

Šalo na stran, Curry mora v nedeljo resnično prikazati svojo najboljšo predstavo sezone. Biti le dober, ne bo dovolj dobro.

»Štiri od šestih tekem sem odigral precej dobro, vsaj glede na moja pričakovanja. Ampak na sedmi tekmi moram svojo igro še izboljšati. To počnejo največji.«

V tej finalni seriji Curry v povprečju dosega 23,5 točk na tekmo. Na zadnjih treh tekmah je vsakič presegel mejo 25 točk, svojo najboljšo predstavo pa je prikazal na četrti tekmi, ko je dosegel kar 38 točk, zadel sedem metov za tri točke, ter vknjižil še šest podaj in pet skokov.

Takšnega Curryja potrebujejo Golden State Warriorsi za zmago na sedmi tekmi.