SLADKE SKRBI: državni prvak bo v zagati – Liga ABA ali liga prvakov

Rubrika: Liga Nova KBM

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je pred dvema mesecema na ponedeljkovi redni seji sprejel predlog o spremembah tekmovalnih sistemov ter sistemov napredovanj. Nespremenjen ostaja sistem kvalificiranja v Ligo ABA in ostala evropska tekmovanja. Med najboljšimi klubi na Jadranu bosta imela pravico nastopiti najboljša ekipa Lige za prvaka ter državni prvak.

2105_polfinale_00
Vladimir Anzulović, Jakša Vulić, Aleš Pipan, Gašper Potočnik (foto: Kzs.si)

Krka v regiji

Prvo vozovnico za Ligo ABA si je s šestim zaporednim naslovom najboljšega v ligi za prvaka priigrala Krka, ostali trije po abecednem redu Helios Suns, Union Olimpija in Zlatorog Laško pa odhajajo v lov na drugo regionalno vozovnico.

Državni prvak v Ligo ABA (in/ali) v ligo prvakov

Po drugi strani pa si bo slovenski državni prvak zagotovil tudi mesto, tako je bilo Košarkarski zvezi Slovenije že dvakrat obljubljeno, v košarkarski ligi prvakov. Če ob tem dodamo, da KZS vztraja pri tem, da vsi klubi v novi sezoni državno prvenstvo igrajo od 1. kroga dalje (teoretično to pomeni za en ali dva kluba, da imata na teden tri tekme), se nam obeta vroče poletje. Še posebej če bodo nacionalne zveze po diktatu Fibe prisiljene v suspenze klubov, ki se ne bodo pokorili.

Liga Nova KBM, polfinale, 1. tekma, 21.5.
Krka – Helios Suns (18.00)
Zlatorog – Union Olimpija (20.00)

Dejansko sladke skrbi klubov, ki bi radi v Evropo. Pa to klube mede? „Bega ali ne bega. To so stvari, na katere igralci in trenerji ne moremo vplivati. Bistveno je, da smo fokusirani na tekme, ki se danes začenjajo. Kaj se bo zgodilo, pa nam v tem hipu ni mar,“ pravi o košarkarski zmedi v Evropi Aleš Pipan. Gašper Potočnik mu prikima in doda, „da bodo to sladke skrbi, če jim bo uspelo.“

Laščane zanima naslov

Jakša Vulić, ki vodi Helios Sunse, pa prizna, da imajo prav Domžalčani med vsemi zaenkrat najmanj skrbi okoli naslova državnega prvaka in evropskih ambicij. Želi si, da se notranje klub konsolidira ter da danes nudi več kot le dostojen odpor Krki. To Olimpiji napovedujejo tudi v Laškem, „S katero koli ekipo si v polfinalu, skušaš zmagati. Ne glede na renome tekmeca. V Laškem ne tajimo, želimo osvojiti naslov državnega prvaka,“ še doda Pipan.