Kranjčani do 2. mesta na FIBA 3×3 svetovni turnerji

Rubrika: Evropske lige

V prestolnici Združenih arabskih emiratov Abu Dabiju se je zaključila letošnja sezona FIBA 3X3 svetovne turneje. Na finalnem turnirju se je zbralo 12 najboljših ekip na svetu, med njimi tri slovenske, ki so tekmovanje vse končale med najboljšo peterico. Najvišje so se zavihteli člani zasedbe Kranja, ki so zasedli končno drugo mesto.

Triler v polfinalu

Jure Eržen, Mensud Julević, Boris Jeršin in Jaka Hladnik, ki so v Sloveniji bolj poznani pod imenom Škorci, so v četrtfinalu najprej odpravili Brazilce iz Ria, pravi triler pa nato preživeli v polfinalu. Po dveh zaporednih trojkah Julevića so proti Američanom, zbranim v ekipi NY Harlem povedli s 16:12, nato pa bili prisiljeni reševati svojo kožo. Pridobljena žoga Jeršina in njegov koš sta slabe pol minute pred koncem izid poravnala na 19. točko. Sledil je uspešno ubranjen napad kranjskih tekmecev, ki niso uspeli priti do meta na koš, za zadnji napad Slovencev pa je ostalo 10 sekund. Napad je začel Jeršin, a se zapletel. Do žoge se je nato prebil Eržen in iz obrata v zadnji sekundi vrgel na koš izza črte 6,75 ter zadel za zmago z 21:19.

Dve trojki v nekaj sekundah izločili Trboveljčane

V finalu so Kranjčani nato srečali z eno najboljših ekip na svetu iz Novega Sada, ki v tej sezoni tekmuje pod zastavo Združenih arabskih emiratov. Srbi, ki so svetovno turnejo osvojili že v letu 2014, so se tokrat v finale prebili skozi šivankino uho. V polfinalu so proti Trbovljam (Simon Finžgar, Gašper Ovnik, Anže Srebovt, Adin Kavgić) zadeli trojko za podaljšek, v prvih sekundah dodatka pa temu dodali nov met izza polkroga za zmago.

V finalu borbeni Kranjčani nemočni

Na zadnjem obračunu sezone nato Novosadčani stvari niso prepustili naključju. Kranjčani so se hrabro borili po najboljših močeh, a nasprotniki so bili s svojo hitrostjo in mirnejšimi rokami enostavno boljši. Slabih šest minut pred koncem je Julević še zmanjšal na 7:8, a je temu sledil pobeg na 14:9 in miren zaključek srečanja za končnih 17:14.

Kranjčani znova stopničko višje

Zasedba Kranja se iz Abu Dabija vrača ponosna na doseženo, saj ji je znava uspel korak dlje. Leta 2013 je bila namreč na finalu četrta, lani pa tretja. Če se bo ta trend vzpenjanja nadaljeval, se lahko prihodnje leto nadejamo še večjega uspeha.
V Slovenijo se Kranjčani vračajo tudi z lepo denarno nagrado, saj so za osvojeno drugo mesto prejeli 20 tisoč dolarjev. Z 12 tisočaki in četrtim mestom se v domovino vrača ekipa Trbovelj.

Ljubljančani na All-Stars v Doho

Iz emiratov se kljub naglem izpadu – tekmovanje so zaključili v četrtfinalu – ne vračajo kislih obrazov niti košarkarji moštva Ljubljane (Aleš Kunc, Jasmin Hercegovac, Blaž Črešnar, Tomo Čajič). Ti so na koncu resda zasedli le 5. mesto, a poleg 10 tisočakov dočakali veliko nagrado. Srbi so jim z zmago namreč omogočili nastop na FIBA 3X3 All-Starsu, ki bo 11. decembra potekal v Dohi. Tam bodo poleg zmagovalcev svetovne turneje nastopile še ekipe najvišje uvrščenega košarkarja posamezne celine na svetovni jakostni lestvici. Staro celino bodo tako zastopali Ljubljančani, saj je Jasmin Hercegovac za Srbi najvišje uvrščeni Evropejec.

FIBA 3X3 SVETOVNA TURNEJA
FINALNI TURNIR (Abu Dabi, Združeni arabski emirati):

Finale, petek, 16. oktobra:
NOVI SAD AL WAHDA (ZAE) : KRANJ 17:14

Polfinale, petek, 16. oktobra:
NY HARLEM (ZDA) : KRANJ 21:19
NOVI SAD AL WAHDA (ZAE) : TRBOVLJE 16:14

Četrtfinale, petek, 16. oktobra:
KRANJ : RIO (BRA) 19:16
TRBOVLJE : DENVER (ZDA)  22:10
LJUBLJANA : NY HARLEM (ZDA) 21:22
NOVI SAD AL WAHDA (ZAE) : MANILA NORTH (FIL) 21:13

Že odigrano, prvi del, četrtek, 15. oktobra:

Skupina B:
LJUBLJANA : SANTOS (BRA) 17:9
DENVER (ZDA) : LJUBLJANA 15:17

Lestvica: 1. Ljubljana – 2 zmagi, 2. Denver – 1, 3. Santos – 0.

Skupina C:
TRBOVLJE : KOLOBRZEG (POL) 19:12
NY HARLEM (ZDA) : TRBOVLJE 21:19

Lestvica: 1. Trbovlje – 1 zmaga, 2. NY Harlem – 1, 3. Kolobrzeg – 1.

Skupina D:
DOHA (KAT) : KRANJ 16:13
KRANJ : MANILA NORTH (FIL) 16:14

Lestvica: 1. Kranj – 1 zmaga, 2. Manila North – 1, 3. Doha – 1.