5.dan EB2015- Valanciunas:” Želim samo oditi v sobo in se naspati”

Rubrika: EuroBasket 2015

Ni več dilem. Po petih odigranih kolih so znani vsi udeleženci drugega dela tekmovanja na letošnjem EuroBasketu. Naslednja destinacija je osmina finala v Franciji!


Skupina A

V prvem obračunu dneva, ki je odločal od tretjem mestu v skupini, sta se pomerili Finska in Poljska, z boljšo igro v drugem polčasu pa so si zmago s 78-65 zagotovili slednji. Poljake je s 17 točkami do zmage vodil Waczynski, verjetno celo najboljši igralec reprezentance na tem prvenstvu. Prav tako 17 točk je za Fince dosegel Huff.

Rezervni igralci vedno, da varjamemo vanje in računamo na njih. Dali smo jim pomembno vlogo in odgovornost in oni so nam vrnili z odlično igro“, je svoje igralce hvalil selektor Poljske.

V tekmi začelja skupine je Rusija premagla Bosno. Ekipa Duška Ivanovića je bolje otvorila obračun in po koncu prve četrtine so vodili z 22:12. Nato so Rusi prevzeli stvari v svoje roke in prišli do prepričljive zmage s 81-61. S to zmago so se Rusi vsaj delo oddolžili navijačem za slabe predstave na tem prvenstvu. Pri Rusih je bil s 17 koši najuspešnejši Zubkov, pri Bosni pa je bil s 22 točkami to Stipanović.

Zadnja tekma skupine A, med Francijo in Izraelom je odločala o prvem mestu. Domačini so tekmo rutinirano pripeljali do konca in slavili s 86-61. Trikolori so dali od samega začetka vedeti kdo bo zmagovalec obračuna. Že po prvih desetih minutah igre je bilo na semaforju namreč 22-10 za domačine. Zanimivo je to, da so vsi francoski košarkarji dobili priložnost za igro, a se samo Tony Parker ni vpisal med strelce. Pri Francozih je bil tako najuspešnejši Rudy Gobert z dvojnim dvojčkom – 15 točk in 10 skokov. Izraelski selektor je tokratno tekmo proti favoriziranim domačinom izkoristil za to, da je odpočil svojo najboljšo trojko Casspi-Mekel-Eliyaju.

frac
(foto: fiba.com)

 

Rezultati:
POLJSKA – Finska 78:65
RUSIJA – Bosna in Hercegovina 81:61
FRANCIJA – Izreal 86:61

Lestvica:
1.Francija 5-0
2.Izrael 3-2
3.Poljska 3-2
4.Finska 2-3
5.Rusija 1-4
6.Bosna in Hercegovina 1-4

Igralec dneva skupine A: Rudy Gobert 15 točk in 10 skokov.

 

Skupina B

Tekma med Italijo in Srbijo je na papirju delovala kot obračun, ki bo najbolj napet. Vendar pa je bilo v praksi ravno obratno. Srbija je dobesedno razbila Italijo in na koncu slavila s 101-82. Ponovno je blestel Teodosić, ki je Azzurom natresel 26 točk, osemkrat pa je dobro zaposlil soigralce. Izstopal je ponovno tudi Bjelica, z 19 točkami in 8 skoki. Varovacni Saše Đorđevića so zadeli 11 trojk, navijače pa so dviginil na noge tudi z nekaj atraktivnimi zabijanji. Pri Italijanih je bil včeraj najbolj razpoložen Gentille s 19 točkami, 5 skoki in 5 asistencami. Selektor Italije je tokrat spočil Belinellija.

Tekma med Španijo in Nemičijo je bila za obe odločilna. Zmaga je prinesla napredovanje v drugi krog tekmovanja, poraz pa zaključek letošnjega prvenstva. In zato ni nič čudnega, da je bila tekma napeta do zadnjih sekund. Po koncu prvega polčasa je na semaforju kazalo 41-40 v korist Španije, že v tretji četrtini pa je Furija stopila na plin in v zadnjih 10 minut tekme so se podali s 10 točkami naskoka (60-50). Ko je vse izgledalo, da bo razlika zadostovala za mirno končnico, so domačini zaigrali na vse ali nič in se tako vrnili v igro. Tri sekunde pred koncem tekme, je pri vodstvu Španije s 77-74 Ribas napravil naredil „neumno“ osebno napako nad Schröderjem, v trenutku, ko je ta vrgel za tri. Mladi organizator igre je prva dva prosta meta zadel, tretjega pa je na žalost nemških navijačev zgrešil. Večina dvorane je bila v solzah, skupaj z velikanom evropske košarke, Dirkom Nowitzkijem, ki je včeraj odgiral zadnjo tekmo v dresu z državnim grbom. Pri Špancih je bil najbolj učinkovit Rodrigez s 19 točkami, pri domačinih pa je bil najuspešnejši prav Schröder s 26 točkami, 7 asistencami in 6 skoki.

nowitzki
(foto: fiba.com)

Tekma med Turčija in Islandijo ni imela rezultatskega pomena in prav zato smo lahko videli izredno zanimivo tekmo z velikim številom točk. Na komcu so s 111-102 slavili Turki, pri katerih je bil najuspešnejši Muhammed Ali s 28 točkami, 12 skoki in 4 asistencami. Pri Islandcih, ki so prvenstvo končali brez zmage, je bil najbolj razpoložen Sigurdarson. Islandci so kljub petim porazom osvojili srca številnih tujih navijačev, nenazadnje gre za državo, ki ima vsega 300.000 prebivalcev, a se je kljub temu uvrstila na EuroBasket in se dokaj enakovredno kosala z bolj renomiranimi reprezentancami.

V spodnjem posnetu si lahko ogledate kako so svoje košarkarje z aplavzom nagradili navijači. Zares lep prizor…

Rezultati:
SRBIJA – Italija 101:82
ŠPANIJA – Nemčija 77:76
TURČIJA – Islandija 111-102

Lestvica:
1.Srbija 5-0
2.Španija 3-2
3.Italija 3-2
4.Turčija 3-2
5.Nemčija 1-4
6.Islandija 0-5

Igralec dneva skupine B: Miloš Teodosić 26 točk in 8 asistenc.

 

Skupina C

Zoran Dragić je poskrbel, da je Slovenija s 62-51 premagala Makedonijo. Zoki je namreč ponovno bleste in dosegel 20 točk, 5 skokov, 2 asistenci in 5 izsiljenih prekrškov. V napadu mu je tokrat najbolje sledil Omić s 14 točkami. Pri Makedoncih se je izkazal Ilijevski s 15 točkami, tud zanj pa je bila to zadnja tekma za reprezentanco.

Kzs
(foto: KZS)

Gruzijcem se je na koncu nekako le uspelo vrniti na spisek potnikov na drugi krog tekmovanja. Po treh uvodnih porazih je ekiša Igorja Kokoshkova zabeležila dve zmagi, ki so jima prinesle napredovanje. Tokrat so jim mogli premoč prizanti domačini Hrvati, ki so klonili s 71-58. Pri Gruzijcih je ponovno blestel Zaza Pachulia s 12 točkami in 7 skoki, medtem ko je bil tokrat pri Hrvatih najuspešnejši Luka Žorić.

„Jezen in nezadovoljen sem. Enosatvno smo samo stali in se predali, to se ne bi smelo zgoditi
“, je bil po tekmi nezadovoljen Perasović.

Grčija je tokratni obračun proti Nizozemski odgirala brez najboljšega igralca Spanuoulisa. To pa je imelo velik vpliv na igro grkov, ki so tulipane premagali tesno s 68-65. Edini košarkar Grčije z dvomestnim številom točk je bil je Antetokounmpo, ki je dosegel 11 točk in 11 skoki, medtem ko je bil pri Nizozemcih standardno najboljši Kloof s 15 točkami.

Rezultati:
SLOVENIJA – Makedonija 62:51
GRUZIJA – Hrvaška 71:58
GRČIJA – Nizozemska 68:65

Tabela:
1.Grčija 5-0
2.Hrvaška 3-2
3.Slovenija 3-2
4.Gruzija 2-3
5.Makedonija 1-4
6.Nizozemska 1-4

Igralec dneva skupine C: Zoran Dragić 20 točk, 5 skokov, 5 izsiljenih prekrškov.

 

Skupina D

V skupini D je vsak obračun vplival tudi na končno razvrstitev. Belgija in Latvija sta si z zmagama nad Ukrajino in Estonijo zagotovili napredovanje, Litva pa je v tekmi za prvo mesto v skupini, po podaljšku premagala Čehe. Tokrat je po dnevu počitka zaradi viroze, je za Litvance zaigral tudi Valanciunas, ki je dosegel dvojni dvojček – 13 točk in 10 skokov.

Dva dni nisem jedel. Zelo sem izčrpan, zato si želim samo oditi v sobo in se naspati“, je po tekmi dejal utrujeni as Toronto Raptorsov.

Češka

Rezultati:
BELGIJA – Ukrajina 79:71
LATVIJA – Estonija 75:64
LITVA – Češka 85:81

Lestvica:
1.Litva 4-1
2.Latvija 3-2
3.Češka 3-2
4.Belgija 3-2
5.Estonija 1-4
6.Ukrajina 1-4

Igralec dneva skupine D: Janis Strelnieks 21 točk, 5 skokov, 3 asistence.