Predstavitev “A” skupine

Rubrika: EuroBasket 2015

V naslednjih dneh bo naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki za Košarka.si vsak torek pripravi kolumno na temo ABA lige, pripravil pregled vseh skupin, v katerih bo predstavil vseh 24 reprezentanc, ki bodo tekmovale na letošnjem EuroBasketu in mest, ki bodo prvenstvo gostila. Danes vam Stef predstavlja svoje videnje skupine “A”.

 

Minili sta dve leti, odkar je na EuroBasketu 2013 v Sloveniji slavila Francoska reprezentanca, že čez tri dni pa bomo na svoj račun ponovno prišli ljubitelji košarke. Pred vrati je namreč EuroBasket 2015, ki ga bodo tokrat prvič v zgodovini tekmovanja gostile kar štiri države in sicer Francija, Hrvaška, Nemčija in Latvija.

Skupino “A”, v kateri bodo igrale Francija, Rusija, Bosna in Hercegovina, Finska, Poljska in Izrael bo gostilo mesto Montpellier na jugu Francije, znano po odličnih vinih in sirih, tradicionalni arhitekturi ter po eni najstarejših univerz, ustanovljeni leta 1220.

Udeleženci letošnjega EuroBasketa bodo igrali v novozgrajeni areni, ki lahko sprejme 10.700 gledalcev. Kolikokrat bo po koncu prvenstva dvorana polna košarkarskih navdušencev je vprašljivo, če vemo, da se Montpellier ne more pohvaliti z bogato košarkarsko tradicijo. Sicer imajo žensko ekipo, ki igra na najvišji ravni, moški košarkarski klub pa je pred leti žal ugasnil. Morda pa bo prav gostovanje skupine “A” oživelo košarko v tej regiji.

Dovolj o samem prizorišču, raje se posvetimo ekipam, ki bodo v skupinskem delu navduševale navijače na Azurni obali.

 

FrancijaFRANCIJA

Postava

Organizatorji igre: Tony Parker, Antoine Diot.

Beki: Evan Fournier, Nando De Kolo, Charles Kahudi.

Krila: Nicolas Batum, Mickael Gelabale.

Krilni centri: Boris Diaw, Joffrey Lauvergne, Florant Pietrus.

Centri: Rudy Gobert, Mouhammadou Jaiteh.

Selektor: Vincent Collet.

Če pogledamo kvote na stavnicah, nam je takoj lahko jasno, da so domačini prvi favorit prvenstva. Košarkarska javnost si je enotna, da Francija še ni imela močnejše ekipe, zato po večini vsi pričakujejo zlato domačinov. A zgodovina EuroBasketa ni bila ravno naklonjena domačinom. Ti so nazadnje slavili leta 1993, ko je Svetislav Pešić na presenečenje vseh Nemčijo popeljal na vrh Evrope. Le spomnimo se, kakšne brodolome so na domačih prvenstvih doživele Srbija, Španija in Litva.

Francija je do EuroBasketa 2013 veljala za ekipo, ki je sposobna izgubljati že dobljene tekme. Parker in druščina so uspeli premagati to prekletstvo in v Ljubljani osvojiti naslov najboljšega na stari celini. Prav od zvezdnika San Antonia je v veliki meri odvisna igra “petelinov”, saj je s svojimi slalomi skozi obrambo, neverjetnimi spremembami ritma in smeri prektično neustavljiv. No preteklo leto je pokazalo, da je moštvo Vincenta Colleta lahko izredno močno tudi brez njihovega najboljšega igralca. V kolikor bo Batum dovolj agresiven, bo njihova igra dobila novo dimenzijo in Francija bo še toliko bolj nevarna.

Glavni adut Francije bo zagotovo obramba, saj jim sijajne atletske sposobnosti omogočajo, da vsakega nasprotnika pustijo na okoli 60 točkah, tu pa bo do izraza prišel mladi Rudy Gobert, ki velja za odličnega obrambnega igralca. Prav on je kriv za preporod Utah Jazzov in težko je verjeti, da se bo kateri koli nasprotnik, ki ga bo krill Gobert, na tem prvenstvu proslavil. Res pa je, da Rudy ne blesti v napadu, tako da poškodba Ajince predstavlja kar velik hendikep za selektorja Colleta.

Obnašanje na in izven igrišč že več let odlikuje reprezentante Francije, ki veljajo za ene bolj simpatičnih košarkarjev. Spomnimo samo, kako so francoski košarkarji leta 2011 tolažili Duša Savanovića, ko je ta v podaljšku zgrešil met, namesto da bi se veselili zmage.
RussiaRUSIJA

Postava

Organizatorji igre: Anton Poknrashov, Dmitry Khvotsov.

Beki: Vitaly Fridzon, Evgeny Baburin.

Krila: Sergey Monia, Nikita Kurbanov.

Krilni centri: Andrey Vorontsevich, Semyon Antonov, Andrei Zubkov.

Centri: Ruslan Pateev, Andrei Desyatnikov.

Selektor: Evgenly Pashutin.

Ruska košarka spominja na žalosten hollywoodski film, pri kateremu pa na obzorju ni videti srečnega konca. Trener David Blatt je z več kot dobrimi rezultati pod preprogo skrival slabo delo ruske košarkarske zveze, FIBA pa jih je skoraj izključila iz letošnega EuroBasksta zaradi vmešavanja politike v sport. Morda pa je v ruska jadra le zapihal nov veter, poi menu Andrei Kirilenko, ki je bil pred dnevi izvoljen na mesto predsednika zveze in ga mnogi vidijo kot rešitelja ruske košarke.

Kar se tiče postave ruske reprezentance, bom citiral kar svojega nekdanjega trenerja, ki nam je po koncu neke zares slabe tekme dejal “Fantje, ta ladja tone, jaz pa je sam ne morem dvigniti na površje” in tako se verjetno počuti tudi Evgenly Pashutin, v tem trenutko morda celo najboljši ruski trener. V ekipi se zelo pozna odsotnost Shveda, Mozgova, Karaseva in drughih, s katerimi bi Rusija zagotovo izgledala mnogo bolje.
BosniaBOSNA IN HERCEGOVINA

Postava

Organizatorji igre: Alex Renfro, Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić.

Beki: Nedim Buza, Marko Šutalo.

Krila: Milan Milošević, Adin Vrabac, Dalibor Peršić.

Krilni centri: Edin Bavčić, Miroslav Todić.

Centri: Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović.

Selektor: Duško Ivanović.

Ko je govora o odpovedih, Bosna ni v nič boljšem položaju kot Rusija. Tria Đedović – Teletović – Nurkić ne bo v ekipi, kar je velik problem za Bosno, za katro je omenjena trojica dosegala okoli 80% točk celotne ekipe. Prvi je dobil nemško državljanstvo, a ker njihov zakon ne priznava dvojnega državljanstva, Nihad na tem prvenstvu ne bo zaigral. Teletoviću zdravniška služba novega kluba ni dala zelene luči za igranje, Jusuf pa še vedno okreva po poškodbi. Roko na srce, ni rečeno, da bi center Denverja igral, tudi če bi bil zdrav. Odnosi med košarkarjem in Zvezo namreč niso najboljši. Prav zaradi omenjenih odpovedi bo ekipa, ki bi lahko bila presenečenje EuroBasketa 2015, lahko zadovoljna, če ji bo uspelo vknjižiti kakšno zmago.
Jasno je, da bodo košarkarji, ki bodo igrali na prvenstvu, maksimalno fizično pripravljeni in če bi se tekmovalo o fizični pripravljenosti, bi Bosna verjetno osvojila zlato. Poznan je namreč način dela in metodologija katere se poslužuje Duško Ivanović. Če se pomnimo, kako lepo je bilo na zadnjem prvenstvu gledati predstave Teletovića in če pomislimo, da bi mu letos družbo delal še Nurkić, nam je lahko vsem le žal, da bomo prikrajšeni za verjetno najboljši centerski par na turnirju.

 

FinladnFINSKA

Postava

Organizatorji igre: Rope Ahonen, Pettri Koponen.

Beki: Shawn Huff, Jamar Wilson, Sasu Salin.

Krila: Mikko Koivisto, Matti Nuutinen, Joonas Caven.

Krilni centri: Ville Kaunisto, Tuukka Kotti, Gerald Lee.

Centri: Erik Murphy.

Selektor: Henrik Dettmann.

Če bi bilo govora o avtomobilski dirki, formuli 1 ali neki alpski discipline, bi bila finska ekipa zagotovo favorit. No, ko gre za košarko Finska zagotovo ne velja za favorita, je pa potrebno priznati, da ekipa, ki jo s klopi vodi Henrik Dettmann, na igrišču pa Pettri Koponen, igra zares atraktivno košarko. Prav zaradi tega so proti Finski padali tudi že nasprotniki z večjim renomejem . Lahko bi rekli, da se je košarka na Finskem dobro prijela, saj reprezentanco vedno spremlja lepo število navijačev. Finci bodo leto zagotovo močno pogrešali legendarnega Temmuja Rannikka in Hannoja Mottolo.

 

polskaPOLJSKA

Postava

Organizatorji igre: Lukasz Koszarek, Robert Skibniewski.

Beki: AJ Slaughter, Adam Waczynaski, Mateusz Potika.

Krila: Aaron Cel, Karol Gruszecki, Przemyslaw Zamojski.

Krilni centri: Aleksander Czyz, Damian Kulig.

Centri: Marcin Gortat, Prezmislav Karnovski

Selektor: Mike Taylor.

Prvi zvezdnik poljske reprezentance je zagotovo Marcin Gortat, ki ima za seboj odlično sezono v dresu Čarovnikov iz Washingotna. Veliko Poljaki pričakujejo tudi od Gortatove zamenjave, Prezmyslava Karnowskega, ki velja za velik talent. Z obema centroma se odlično ujame tudi krilni center Kulig, ki dobro širi igro in je odličen strelec iz razdalje. V kolikor se bodo nasprotniki preveč ubadali z omenjenima centroma, jih Poljaki kaj hitro lahko kaznujejo s streli od zunaj. Letošnje prvenstvo bo morda tudi odskočna deska za leta 1993 rojenega Pontika. Ta je odlične igre prikazal že v mlajših kategorijah, sedaj pa se lahko dokaže še na članskem nivoju. Bekovski položaj so Poljaki okrepili z Američanom Slaughterjom, ki se je izkazal v dresu Panathinaikosa.
IsraelIZRAEL

Postava

Organizatorji igre: Gael Mekel, Yogev Ohayon, Afik Nissim.

Beki: Dagan Yivzori, Bar Timor, Raviv Limonad.

Krila: Omri Casspi, Rafael Menco, Shawn Dawson, Oz Blayzer.

Krilni centri: Lior Eliyahu, Elishay Kadir.

Centri: D’or Fisher, Robert Rothbart, Alexey Chubrevich, Yaniv Green.

Selektor: Erez Edelshtein

Izrael je poleg Španije verjetno ena najbolj osovraženih reprezentanc na tem delu sveta.  Predvsem je za to kriv izredno umazan košarkar Guy Pinni. Srbski navijači Crvene zvezde bodo tekme Izraela z zanimanjem spremljali zaradi Gaela Mekela, ki je pred dnevi okrepil vrste beograjskih rdeče-belih. Gre za enega od dveh Izraelcev, ki jima je uspelo zaigrati v ligi NBA. Drugi je Omri Casspi, ki velja za alfo in omego izraelske reprezentance, v kateri že vrsto leto igrajo tudi Halperin, Green, Nissim in Ohayon. Mesto »Američana« v ekipi pripada D`oru Fisherju, ki poveljval v raketi, hkrati pa bo predstavljal nevarnost iz pol razdalje. Od Izraelcev bomo težko videli kaj novega, morda bodo dosegli kakšno zmago, to pa bo vse.