Avstralci vzeli ponujeno, Omić 15

Rubrika: EuroBasket 2015

Moška članska reprezentanca je na tretji pripravljalni tekmi tega poletja, doživela prvi poraz. V ljubljanskih Stožicah so bili od naših močnejši Avstralci, ki so se s 66:51, maščevali za ponedeljkov poraz. Naš najboljši strelec je bil Alen Omić, ki je dosegel 15 točk.

Pripravljalna tekma, Telemach pajek mreži, 4.8.
Slovenija – AVSTRALIJA 51:66 (10:12, 17:16, 14:17, 10:21)
Slovenija: Joksimovič, Prepelič 3, Tomič 5, Blažič, Dragić 6 (5 skokov), Balažič 8, Mahkovic 2, Dimec 3, Omić 15 (12 skokov), Klobučar 7, Vončina, Slokar 2.
Avstralija: Goulding 12, Broekhoff 13 (5 skokov), Bogut, Gibson 5, Newley 10, Dellavedova 2 (5 podaj), Bairstow 5 (7 skokov), Exum 2, Martin 5 (5 skokov), Andersen 7, Jawai 5.

Prvi poraz

Slovenska košarkarska reprezentanca je z oceno prav dobro opravila uvodne tri preizkušnje v pripravah na septembrsko evropsko prvenstvo v Zagrebu. Po uvodni zmagi nad Novo Zelandijo se je v dveh dneh dvakrat pomerila z Avstralijo; v Laškem je zmagala z 79:70, v Stožicah pa so bili gostje boljši s 66:51.

Avstralija, ki se v Sloveniji pripravlja na kvalifikacije za olimpijske igre, je ob Srbiji najmočnejša reprezentanca, s katero se bodo ‘junaki’ merili v pripravah. V Slovenijo so namreč pripotovali s štirimi igralci iz Lige NBA ter še nekaterimi znanimi imeni.

Slovenija bo priprave nadaljevala v Rigi, kjer jo konec tedna čakata novi dve prijateljski tekmi s Poljsko in Latvijo. V nadaljevanju sledijo dvoboji z Ukrajino, Finsko, Italijo ter v zaključku še dva s Srbijo.

Pokal v Ljubljani

Slovenski igralci in navijači so lahko v Stožicah doživeli nekaj utripa prihajajočega EuroBasketa, ki se bo v štirih državah začel 5. septembra. Mednarodna košarkarska zveza je na ogled postavila Semaškov pokal, poimenovan po ruskem članu Fibinega hrama slavnih Nikolaju Semašku, ki ga bo 20. septembra v Lillu prejela najboljša evropska ekipa. Hkrati pa se je v dvorani predstavila maskota EuroBasketa, Frankie – ognjena krogla.

Tako kot je Slovenija zasluženo zmagala v dvorani Tri lilije v Laškem, so Avstralci upravičili svoj sloves v Stožicah. Bili so v ospredju večji del tekme do odločilne prednosti pa so prišli šele v zadnjih petih minutah. Od minimalnega vodstva 47:45 so naredili delni izid 11:0 in tri minute pred koncem rešili vprašanje zmagovalca.

Omić prvo ime

Pri Sloveniji je tokrat povsem zatajil met za tri točke. Če so ‘junaki’ v Laškem zadeli deset trojk oziroma 50-odstotkov metov izza polkroga, so bili v Stožicah nenatančni. Edino trojko iz sedemnajstih poskusov so zadeli v 38. minuti, ko je bila tekma že odločena. Hkrati je imel selektor Jure Zdovc le enega razpoloženega igralca – Alen Omić je bil s 15 točkami in 12 skoki prvi strelec in skakalec tekme.