U16: Klavžar kapetan, uvodoma Nizozemci

Rubrika: Reprezentanca

Po moških reprezentancah U20 in U18, bo v četrtek z evropskim prvenstvo začela še reprezentanca U16. Ekipa je v nedeljo zaključila s pripravami, v torek zjutraj pa bo odpotovala v bolgarsko Sofijo, kjer bo letos potekalo evropsko prvenstvo divizije B.

“Za nami je 33 treningov in devet tekem v 24 dneh. Na začetku smo nastavili razvojni načrt, ki se zaključi ob koncu evropskega prvenstva v Sofiji. Zato konec pripravljalnega dela ne gledamo kot zaključek, ampak kot polovico opravljene poti,” ob koncu priprav pove glavni trener fantov U16, Dejan Čikić, ki bo kadetsko reprezentanco vodil na tretjem zaporednem prvenstvu. “Igralci so v enem mesecu pokazali velik napredek v dojemanju reprežentančnih vrednot. Kot zadnji se je pred odhodom na prvenstvo od ekipe poslovil Maksim Gorbachov. Maksi je zelo predan in nadarjen igralec, ki bo v svojem letniku naslednje leto zagotovo izkoristil izkušnje iz letošnjih priprav,” o igralcu Uniona Olimpije pove Čikić.

Začetek z Nizozemci

Doda: “Po prostem ponedeljku, se v torek odpravljamo v Bolgarijo, kjer nas čaka zelo intenziven turnir. V 11 dneh bomo igrali devet tekem.” Prvenstvo se za Slovence začenja v četrtek, ob 16. uri, s tekmo proti Nizozemski. V petek se bodo naši udarili z Norveško, v soboto s Češko, v nedeljo z Avstrijo, prvi del prvenstva pa bodo zaključili v ponedeljek, s tekmo proti Irski.

0408_kadeti
Reprezentanca Slovenije (foto: kosarka.si)

Čikić napoveduje: “Ob reprezentančnih vrednotah želimo igralce učiti tudi odgovornosti in zmagovalne miselnosti. Zato gremo na prvenstvo z željo po zmagi na vsaki tekmi in doseganjem čim višje uvrstitve. Na vsako tekmo se bomo posebej pripravili in prepričan sem, da so igralci dobro pripravljeni za izziv. Verjamem v ekipo in komaj čakam da se turnir prične.”

Kapetan bo Klavžar

“Po enem mesecu treningov in devetih odigranih tekmah zaključujemo s pripravami in se podajamo na evropsko prvenstvo divizije B, ki bo v Sofiji,” je po koncu priprav povedal Nejc Klavžar, ki bo na evropskem prvenstvu podaljšana roka trenerja Čikića na parketu. Klavžar je bil namreč izbran za kapetana slovenske moške reprezentance U16. “Na žalost nas je med pripravami spremljalo kar nekaj smole s poškodbami, zato na tem mestu ekipa Andražu Kalderonu, Juretu Danevu in Andražu Stropniku še enkrat želi čim hitrejši povratek na parket. Kot zadnji nas zapušča še Maksim Gorbachov, ki je oddelal super priprave in bo naslednje leto zagotovo med nosilci svoje generacije,” že razmišlja o prihodnjem letu in fantih, ki so rojeni leta 2000.

“Mislim, da smo s fanti delali odlično in veliko napredovali, saj smo imeli vseskozi odlične pogoje za treniranje. V prostem času smo imeli tudi veliko dodatnih predavanj in delavnic na temo športnega življenja, reprezentančnega udejstvovanja ter Slovenije na splošno, kar nam je prav tako omogočila Košarkarska zveza Slovenije. Na prvenstvo se podajamo dobro pripravljeni in samozavestni in upamo, da nam uspe dober rezultat,” je pred odhodom v glavni mesto Bolgarije samozavesten Klavžar.